Politie-inval met veel machtsvertoon in Breda: 7 aanhoudingen

Update en videoBREDA - Bij een forse politieactie in een pand op de hoek van de Industriekade met de Minister Kanstraat in Breda zijn woensdag aan het einde van de middag zeven mensen aangehouden. Ze worden verdacht van onder meer handel in drugs.

De politie zette liefst zestig agenten in bij de actie, die volgens woordvoerder Eric Passchier plaatsvond nadat er ‘informatie was binnengekomen over drugshandel en witwassen’. In het pand zijn volgens hem meerdere bedrijfjes gevestigd, zoals een horeca- en een autopoetsbedrijf.

Op het moment van de inval in de wijk Belcrum waren ongeveer twintig mensen in het gebouw aanwezig. Een voor een zijn ze aan een onderzoek onderworpen.

Witwassen

In totaal zijn zeven personen gearresteerd en afgevoerd in politiebusjes. Een arrestant was volgens Passchier in het bezit van 5.000 euro, volgens hem mogelijk verkregen door witwassen.

Ook werd bij de aangehouden mensen acht gram aan hard- en softdrugs en twee patronen van een vuurwapen aangetroffen. Bij de doorzoeking van het gebouw zette de politie drugs- en geldhonden in.

Volgens Passchier was de forse inzet van zestig agenten gerechtvaardigd. ,,Je zou kunnen zeggen dat het resultaat tegenvalt. Maar dat weet je natuurlijk nooit van tevoren. Deze actie was ook bedoeld als geza­menlijke actie van politie, gemeente en Belastingdienst in het het kader van ondermijnende criminaliteit.’’

(tekst gaat verder onder de foto)

Volledig scherm
Politiehond aanwezig bij inval aan de Industriekade in Breda. © Perry Roovers/Maric Media

Bovendien, zo zegt de politiewoordvoerder, was van tevoren duidelijk dat er zeker twintig mensen­­ in het pand aanwezig zouden zijn. ,,En dan heb je zelf ook nogal wat mensen nodig. Je wil in alle ruimtes agenten kunnen neerzetten. Bovendien hebben we politiemensen­­ ingezet die gespe­­cialiseerd zijn in dit soort invallen. Anderen hebben het hele gebouw doorzocht. Buiten stond een aantal agenten de zaak te beveiligen, er waren hondenbegeleiders en op het bureau zaten rechercheurs om eventueel verdachten te onder­­vragen. Dan kom je al snel aan de zestig.’’

Cupcakes

Aan de voorkant van het bewuste gebouw aan Minister Kanstraat is sinds een halfjaar een winkeltje gevestigd dat cupcakes, taartjes en andere­­ zoetigheden verkoopt. De eigenaresse­­ vertelde dat haar dochter­­ van 20 op het moment van de inval in de zaak stond. ,,Ze was zich doodgeschrokken. Ook zij werd in eerste instantie aangehouden, maar gelukkig mocht ze na een uur weer weg.’’

Passchier benadrukte woensdagavond dat het winkeltje nergens van wordt verdacht.

Tienduizend liter

Ook elders in Brabant vonden gisteren politie-acties plaats tegen drugscriminelen. Zo vielen agenten binnen op vijftien locaties in en rond Geldrop. Daarbij zijn vier verdachten opgepakt.

Tijdens de doorzoekingen trof de politie ruim tienduizend liter aan chemicaliën aan, vermoedelijk bestemd voor de productie van synthetische drugs. Ook de vangst aan verdachte contanten was in die contreien vele malen groter dan bij de inval in Breda: in totaal werd bijna 90.000 euro cash in beslag genomen.

Hoewel de acties op dezelfde dag plaatsvonden, ziet de politie volgens woordvoerder Eric Passchier geen verband tussen de criminele activiteiten in Breda en die in Oost-Brabant.

Volledig scherm
© Gerlach Hochstenbach
Volledig scherm
Politie-actie aan Industriekade in Breda. © Perry Roovers/Maric Media
Volledig scherm
Politie-actie aan Industriekade in Breda. © Perry Roovers/Maric Media
Volledig scherm
Politie-actie aan Industriekade in Breda. © Perry Roovers/Maric Media
Volledig scherm
Een broodjeszaak aan de Industriekade wordt afgeschermd. © Gerlach Hochstenbach
Volledig scherm
Politie aan de Industriekade in Breda. © Perry Roovers/Maric Media
Volledig scherm
Politie-actie aan Industriekade in Breda. © Perry Roovers/Maric Media
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda