Volledig scherm
Verslaggever Annelies Vlaanderen © Timo van de Kasteele

Zij brengt jou iedere dag het nieuws uit de gemeente Moerdijk: ‘Ik maak er een feestje van’

Even voorstellenVan gesprekken over de haven in Moerdijk tot de heropening van een Albert Heijn. Annelies Vlaanderen (57) had nooit gedacht dat ze van de regiojournalistiek zou gaan houden. ,,Na een periode van koudwatervrees maak ik er nu iedere dag een feestje van.”

Twee decennia lang maakt Vlaanderen deel uit van de kunstredactie. Als die wordt opgeheven, komt ze op de regioredactie terecht. ,,Zit je ineens bij een raadsvergadering in Bergen op Zoom. Geen idee waar het over gaat, wat belangrijk is en hoe de hazen lopen.”

Volledig scherm
Opening van de Albert Heijn in Zevenbergen © Annelies Vlaanderen

Het zit in de kleine dingen

Vlaanderen ontdekt dat nieuws in de kleine dingen zit. In een vernieuwde Albert Heijn in haar woonplaats Zevenbergen die de deuren weer opent. Dat mensen daar massaal voor uitlopen en die berichten delen op social media. ,,Als je mij vijf jaar geleden had gevraagd of de heropening van een supermarkt nieuws was, had ik bedenkelijk gekeken. Toch is dat wel wat onze abonnees graag willen lezen. Dat is hun wereld. En eigenlijk ook de mijne.”

Inmiddels volgt ze anderhalf jaar het nieuws uit haar eigen omgeving: de gemeente Moerdijk. Zoals de ontwikkelingen rondom de haven in Zevenbergen. Die werd begin jaren zeventig gedempt nadat de vaart in een open riool was veranderd. Volgend jaar moet de haven opnieuw opengaan. ,,Ondernemers en inwoners hadden daar vooraf zo hun vraagtekens bij.”

Juist dat lokale nieuws is Vlaanderen gaan waarderen. ,,Het zijn de winkels waar ik zelf boodschappen doe. Je kent de situatie al. Dat maakt het interessant om je ergens in te verdiepen. Het levert ook leuke gesprekken op. Zoals met die oude mannetjes die bijna iedere dag naar de werkzaamheden komen kijken. Je moet ze een beetje kietelen. Maar dan kun je je geen betere nieuwsbronnen wensen.”

Menselijke aspect

Volledig scherm
Verslaggever Annelies Vlaanderen schrijft ook regelmatig columns over de gemeente Moerdijk © Foto Jan Stads / Pix4Profs

Vlaanderen maakt het liefst persoonlijke verhalen. ,,Het menselijke aspect, daar ben ik altijd naar op zoek. Toch ben ik de lokale politiek ook gaan waarderen. Soms moet je jezelf heel klein maken, in de huid van inwoners kruipen, om echt te begrijpen waar mensen mee zitten. Uiteindelijk levert dat vaak wel de mooiste verhalen op.”

Wel merkt ze dat het tijd kost om te weten wat er precies speelt. ,,Moerdijk is een heel uitgestrekte gemeente, met elf kernen. Met collega Ad Goddrie en een onmisbare groep correspondenten en zz’pers doe ik daar dagelijks verslag van.  Hoewel ik al zeventien jaar in Zevenbergen woon, heb ik toch een achterstand. Simpelweg omdat ik er niet vandaan kom. Juist in ons werk is het hebben van een goed netwerk van belang. Dat mensen van wie je afhankelijk bent voor je nieuwsgaring, zoals raadsleden, je kunnen vertrouwen.”

Quote

Juist in ons werk is het hebben van een goed netwerk van belang

Annelies Vlaanderen

Nu Vlaanderen het nieuws uit de regio verslaat, mist ze het schrijven over kunst en cultuur nauwelijks nog. ,,Dat hoofdstuk heb ik afgesloten. Natuurlijk is er ook cultuur in de regio, maar ik kan ook mijn hart ophalen aan belevingsverhalen; zo heb ik laatst een reportage gemaakt over de opmars van de elektrische fiets.”

Gekrabbel ontcijferen

Vlaanderen werkt inmiddels bijna dertig jaar in de journalistiek. Daar komt de nodige ervaring bij kijken. ,,Hoewel ik een interview liefst tot in de puntjes voorbereid, komt het er in de praktijk niet altijd van. Toch is het vaak een kwestie van de juiste vragen stellen.” Waar collega’s vaak nog met een notitieblok werken, neemt zij haar laptop mee. ,,Dat heeft een simpele reden: ik kan achteraf mijn gekrabbel nauwelijks ontcijferen.”

Quote

Ik dacht: als één van die mannen nu eens met pensioen gaat, kan ik daar mooi zitten

Annelies Vlaanderen, journalist BN DeStem

De liefde voor de journalistiek ontstond bij haar tijdens haar studie Nederlandse taal- en letterkunde aan de Katholieke Universiteit in Nijmegen. ,,Voor De Gelderlander schreef ik als bijbaantje ballet- en dansrecensies. Regelmatig werkte ik mijn verhalen uit op de redactie. Dat sfeertje, tussen die ervaren journalisten met hun enorme kennis van kunst en literatuur, sprak mij enorm aan. En ik dacht: als één van hen nu eens met pensioen gaat, kan ik daar mooi zitten.”

Dat gebeurde alsmaar niet. Maar dan komt in Roosendaal op de kunstredactie van Brabants Nieuwsblad, de voorloper van BN DeStem, een vacature. Vlaanderen woont op dat moment  nog in Nijmegen en verhuist vol enthousiasme naar Bergen op Zoom. Waar ze meteen kennismaakt met het fenomeen Vastenavend. ,,Ik ben zwaar allergisch voor carnaval. Die allergie heb ik opgelopen tijdens mijn jeugd in Limburg. Ik gun anderen hun plezier, maar laat mij er alsjeblieft buiten.”  

Volledig scherm
Afgelopen zomer deed Annelies Vlaanderen aan participerende journalistiek en ervoer ze wat er nou zo fijn is aan elektrische fietsen. © Peter van Trijen/pix4profs
  1. Brieven, opinies, meningen: zo gaat de opinieredacteur te werk
    Achter het verhaal

    Brieven, opinies, meningen: zo gaat de opiniere­dac­teur te werk

    Meerdere keren per dag krijgt eindredacteur Susanne den Boer, die onder meer verantwoordelijk is voor de Meningenpagina’s in BN DeStem, mail binnen van betrokken lezers. Ze gaan vaak in op actuele kwesties. Of over hoe de krant het nieuws brengt. Een selectie van deze hersenspinsels is op woensdag en/of zaterdag te lezen in de brievenrubriek. ,,Die betrokkenheid is fijn. Het houdt ons als redactie scherp.”