Hij brengt jou iedere dag het nieuws uit de gemeente Oosterhout: ‘Ik ken het gebied goed’
Even voorstellenHoe meer geheimen rond een dossier, hoe liever Sjoerd Marcelissen (32) uit Raamsdonksveer ermee aan de slag gaat. Ook verslaat hij graag raadsvergaderingen van de gemeente Oosterhout. ,,Ik krijg er zelfs een kick van om een vergadering van drie uur samen te vatten in een duidelijk artikel.”
Delen per e-mail
Wat hij zo leuk vindt aan de regiojournalistiek? Dat is vooral dat hij er middenin zit. ,,Het zijn verhalen van om de hoek, je zit dicht bij de mensen. Je schrijft over zaken die direct in jouw omgeving plaatsvinden. Dat maakt het mooi. Ik doe hier boodschappen, ga hier naar evenementen, fiets door de dorpen. Ik ken het gebied gewoon goed.”
,,Als ik over Dorst schrijf, ken ik het dorp goed omdat ik er honderd keer per jaar doorheen fiets. Het is ook een prachtig gebied met de Biesbosch om de hoek en de bossen in Oosterhout en Breda. Ook houd ik van de dorpse energie als het gaat om het verenigingsleven. Het is knap wat ze voor elkaar krijgen bij bijvoorbeeld carnavalsoptochten of Paaspop in Den Hout. De energie spat van de samenleving af.”
Verhalen die je bijblijven
In bijna negen jaar tijd schreef hij talloze verhalen. Het verhaal dat hem het meest bijbleef, ging over een jonge man uit Raamsdonk. ,,Hij was begin 30 en had al dementie. Ik ben een paar keer bij zijn ouders thuis geweest en interviewde hen. Het is nog steeds het meest indrukwekkende verhaal dat ik ooit gehoord heb en het heeft me geraakt. Als je zo’n verhaal schrijft, moet je de balans zoeken tussen feiten en emotie. Je moet het niet gevoeliger maken dan het al is, het verhaal heeft geen sausje nodig”, blikt hij terug.
Je moet het niet gevoeliger maken dan het al is, het verhaal heeft geen sausje nodig
Ook het sportpark van VV Oosterhout dat een aantal jaar geleden afbrandde, is Marcelissen bijgebleven. ,,Het was een spiksplinternieuw sportpark. Ik stond daar een dag na de brand en zag volwassen mannen met tranen aan komen lopen. Dat is me ook bijgebleven.”
Geheimen
Hoe meer geheimen er in een dossier zitten, hoe interessanter ik het vind
Het liefst bijt de verslaggever van de regio Oosterhout zich vast in onderwerpen waarin er geheimen boven tafel komen. ,,Hoe meer geheimen er in een dossier zitten, hoe interessanter ik het vind”, zegt hij.
,,Ik ontdekte bijvoorbeeld per toeval dat de gemeente Geertruidenberg jachthaven Hermenzeil in Raamsdonk wilde kopen. Dat is een bijzondere ingreep, dat gebeurt bijna nooit. Het was eerst eigenlijk geheim, dat maakt het interessant erin te duiken. Criminelen wilden de jachthaven kopen, maar de gemeente stak daar een stokje voor.”
Gek op politiek
Ook over politiek schrijft hij graag. Raadsvergaderingen zijn niet altijd spannend en zijn zelden kort of bondig. Het samenvatten in een duidelijk verhaal kan dan ook lastig zijn. ,,Ik krijg er zelfs een kick van. Dat er drie uur lang vergaderd wordt en het alle kanten opschiet en jij als journalist het kan vertalen tot een duidelijk verhaal; dit is het besluit en dit zijn de consequenties. Een dag later ligt het bij de mensen op de mat, dat vind ik mooi."
,,Bij politiek gaat het vooral om de gevolgen voor de mensen. Politiek is misschien saai, maar de belangrijkste besluiten worden door de gemeenteraad genomen. Alles komt samen in de raadszaal, van de sportclub die lobbyt voor z’n kantine of veld tot de scouting die in een nieuwe accommodatie wil.”
Politiek is misschien saai, maar de belangrijkste besluiten worden door de gemeenteraad genomen
Naast misdaad en politiek schrijft de verslaggever ook graag over sport. ,,Ik heb een jaar op de sportredactie gezeten en het heeft privé mijn grootste interesse, dus ik schrijf er graag over. Van alle pagina’s in de krant, lees ik de sportpagina’s het beste.”
Coronaperikelen
Wat hij zelf weleens overslaat in de krant? ,,Er is heel veel coronanieuws, zowel in de krant als op televisie. Je wordt ermee overladen. Niet altijd heb je ’s ochtends zin om hierover zoveel verhalen te lezen, aangezien de boodschap zelden prettig is. Ik schrijf zelf voornamelijk over de gevolgen van de crisis: horeca die dichtmoet, winkeliers die zich moeten aanpassen aan het ouderenuurtje en gemeentes die krap bij kas zitten omdat ze extra uitgaven hebben.”
De evenementen die wegens corona niet doorgaan, mist hij. ,,De bruisende evenementen in ons gebied maken het vak nog mooier. Zo was het doodzonde dat de Vuelta-passage in West-Brabant niet kon doorgaan. Wat dat betreft is het nu een dooie bedoening. Het zijn leuke onderbrekingen. In principe werk je heel het jaar door met nieuws uit jouw gemeente, de evenementen doorbreken dat.”
Meer lezen over hoe onze journalisten werken?
Peter de Brie doet verslag van de gemeente Woensdrecht: ‘Woensdrecht saai? Nee het is veel meer dan veldrijden en vliegtuigen’
Deze zomer was het eens géén komkommertijd: ‘Corona is altijd actueel’
Verslaggever Nico Schapendonk: ‘Politiek is leuker om te volgen dan welke soap dan ook’
Hoe Annelies omgaat met het verdriet van een ander: ‘Als journalist heb ik het soms best even moeilijk’
Hoe John Bas zijn columns schrijft: ‘Sommigen vinden me brutaal, grof gebekt’
Majda krijgt betaald om uit eten te gaan voor een recensie: zo gaat ze te werk
Dit maak je mee als misdaadverslaggever: een brief uit de bajes, martelkamers, ripdeals
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
van de hoofdredactie
Hoe was 2020 bij BN DeStem
2020 loopt op het einde. Een in vele opzichten bijzonder jaar, een jaar waarin vrijwel alles anders werd vanwege corona. De pandemie die velen van ons hard trof, direct of indirect. -
van de hoofdredactie
Made in West-Brabant: trots op onze merken
Buys Zoenen, Tomado, Intex, Marlies Dekkers, Hero, Exota en Perfetti Van Melle. Zomaar wat merken waarvan u er ongetwijfeld een aantal kent. Weet u waar ze zijn begonnen? Ja, juist: in West-Brabant. In ons deel van het land. En dat is iets, wat we zeker niet in alle gevallen weten, of onszelf ooit eerder hebben gerealiseerd. -
van de hoofdredactie
Met een vast schema proberen wij afspraken aan te gaan met de lezer
Veel Nederlanders zijn gewoontedieren. We vinden het fijn om structuur te hebben in ons werkende leven en privé. Het huidige coronatijdperk waarin we zitten, maakt dat voor velen lastig. Het is improviseren, niet kunnen doen wat we gewend zijn te doen. Vaste afspraken die ineens niet meer door kunnen gaan. -
Dit kunt u verwachten van BN DeStem tijdens de feestdagen
In de laatste weken van dit jaar blikken wij als BN DeStem uitgebreid terug op het afgelopen jaar. Dat doen we vanaf vandaag met dagelijks een terugblik van onze verslaggevers op het afgelopen jaar. Zij beschrijven welke verhalen hen het meest zijn bijgebleven en hoe zij dit bijzondere jaar hebben beleefd. -
Achter de Schermen
Een dagje persconferentie door de ogen van onze politiekverslaggever Edwin van der Aa
Edwin van der Aa (44), politiek verslaggever van het AD en de regionale kranten, heeft in het coronatijdperk tientallen ‘persconferenties van Rutte’ bijgewoond en er voor de lezers verslag van gedaan. De volgende persconferentie staat alweer op stapel. Het zijn pittige tijden; voor de politiek, maar ook voor de journalistiek. ,,Corona is de grootste zorgcrisis ever in ons land. Nu zijn we het wel gewend om sprintjes te trekken, maar dit is echt een marathon. Ik noem corona de Olympische Spelen voor politieke zorgverslaggevers.”
-
Fun
Nieuw bij BN DeStem: De prijspuzzel, puzzel en win!
Het voelt voor veel mensen misschien als een déjà vu. De restaurants zijn opnieuw gesloten, de café’s zijn dicht en de sport ligt weer stil. Voor ons vermaak zijn we wederom op onszelf aangewezen, maar dat betekent niet dat we onze heil maar weer bij Netflix moeten zoeken. In de Fun omgeving vind je iedere dag de leukste puzzels en games en ons assortiment is sinds de eerste lockdown behoorlijk uitgebreid. -
Even voorstellen
Polderman Wim mist de reuring in het dorp: ‘Ik ben een man van de evenementen’
OUD GASTEL - Geen dorpsquiz, geen carnaval, zelfs geen braderie. Laat staan een triatlon. Normaal gaat er geen weekend voorbij of in Gastel is wel iets te doen. Polderman Wim van den Broek (56) mist de reuring. De gesprekken met de mensen op straat. ,,Dat is de charme van het vak en dat mis je wanneer alles telefonisch moet.” -
van de hoofdredactie
U als lezer leek blij met dagelijks een bladzijde meer met sudoku's, kruiswoordraadsels of cryptogrammen
Kort na het begin van de coronacrisis besloten wij bij BN DeStem om dagelijks een extra puzzelpagina in de krant te leggen. Er was minder nieuwsaanbod vanuit de regio, het sportnieuws viel grotendeels weg, het culturele leven kwam stil te liggen, maar we wilden u als lezer nog steeds elke dag een mooi pakket aanbieden.