Edine is een echte regiojournalist: ‘In de regio speelt hetzelfde als in de rest van de wereld’
Achter de schermenDe regiojournalistiek verlaten? Edine Wijnands uit Breda moet er niet aan denken. Nergens zijn de lijntjes korter dan in de regiojournalistiek, weet de verslaggever Zundert. En dat is precies wat ze zo leuk vindt aan haar werk. ,,Je weet over wie je schrijft en voor wie je het doet.”
Delen per e-mail
De drang om verhalen te schrijven zat er al vroeg in bij de Bredase. Als kind speelde ze al krantje. ,,Ik knipte plaatjes uit tijdschriften, plakte ze op een vel papier en schreef er een verhaaltje naast. Vervolgens bezorgde ik ze. Mijn naam zette ik er nooit onder”, zegt ze lachend.
‘Overal zijn verhalen’
Verhalen schrijven vindt ze nog altijd even leuk. ,,Dat is het toffe aan de journalistiek: er zijn overal verhalen, ieder mens heeft er een te vertellen. Als journalist laten we wat achter. Mensen overlijden, de wereld vernieuwt zich om de haverklap, maar verhalen blijven.”
Als journalist sta je middenin de maatschappij. Het is niet saai, er gebeurt altijd wat
De journalistiek vond ze erg leuk, maar ze is het nooit gaan studeren. In plaats daarvan studeerde ze Kunstbeleid- en Management. Ze studeerde af op de specialisatie film- en televisiewetenschappen. ,,Na mijn studie rolde ik via via de journalistiek in. Vanaf het begin vond ik het enorm leuk. Sterker, na 26 jaar is het nog steeds tof. Het is nooit hetzelfde en je komt in veel onverwachte situaties terecht. Lekker de straat op met je kladblokje. Als journalist sta je middenin de maatschappij. Het is niet saai, er gebeurt altijd wat. Het is ook heel dankbaar werk. Je komt bij mensen thuis om te luisteren naar het verhaal dat ze te vertellen hebben. Aan de ene kant geef je de lezer een mooi verhaal, aan de andere kant bied je de geïnterviewde een luisterend oor.”
Letters als gereedschap
De stadsredactie, verslaggever in Geertruidenberg, verslaggever in Oosterhout, de nieuwsdienst, de cultuurredactie. Het maakt de Bredase niet uit op welke redactie ze zit, als ze maar kan schrijven. ,,Ik ben dol op schrijven. Na het interviewen mag je al die informatie zo arrangeren dat het duidelijk en goed overkomt. Dat is hartstikke tof. In een doos Scrabble zit alles wat we nodig hebben. Die 26 letters zijn ons gereedschap. Daar kunnen we emoties mee oproepen en mensen mee informeren.”
Wijnands schrijft ook columns. ,,Het begon in De Stem met de Edine column. Ik heb er ontzettend veel geschreven en vind het nog altijd hartstikke leuk om te doen. Dat is écht schrijven.”
Groter thema
Cultuur ligt haar nauw aan het hart. ,,Het was helaas nooit mijn hoofdopdracht, ik deed het er altijd bij.” Annelies Vlaanderen schreef toen over cultuur voor Bergen op Zoom, Etten-Leur en Moerdijk en Roosendaal. Wijnands voor Breda en Oosterhout. ,,Cultuur gaat over de maatschappij. Je kunt er een groter thema aan hangen en het zet je altijd aan het denken.”
Cultuur gaat over de maatschappij. Je kunt er een groter thema aan hangen en het zet je altijd aan het denken
Als voorbeeld geeft Wijnands BredaPhoto, waar de foto’s deels bestaan uit documentairefotografie. ,,Er was een fotograaf in China die mondkapjes heeft gefotografeerd in Wuhan, nog voor de pandemie hier was uitgebroken. Zijn doel was om 100.000 mondkapjes te fotograferen. Dat was mooi te vertalen naar nu. Toen ik dat verhaal schreef, kregen wij net de mondkapjesplicht.”
Gemeente Zundert
Als verslaggever voor de gemeente Zundert kwam ze in een andere wereld terecht. ,,Op cultureel gebied gebeurt er heel veel in de gemeente Zundert. Een van mijn eerste verhalen daar ging over een varkensboerin bij de Elfrahoeve in Achtmaal. Ik was nog nooit bij een varkensboer geweest, maar ik vond het heel leuk. Zij draait muziek voor haar varkens om ze gerust te stellen”, weet ze nog.
Je schrijft iets en wordt er de volgende dag op aangesproken. Dat heb je alleen in de regiojournalistiek
,,Dat is ook leuk aan de regiojournalistiek: de lijntjes zijn kort, je komt bij iedereen over de vloer. Je schrijft over zaken die ook mondiaal spelen. Het lijkt allemaal erg klein, maar in de regio speelt hetzelfde als in de rest van de wereld. Daarom zou ik altijd in de regiojournalistiek willen blijven. Je weet voor wie je het doet, je weet voor en over wie je schrijft. Je schrijft iets en wordt er de volgende dag op aangesproken. Dat heb je alleen in de regiojournalistiek.”
Meer lezen over hoe onze journalisten werken?
Wilt u meer lezen over onze journalisten? Lees dan onderstaande verhalen:
Franka deed verslag vanaf de spoedeisende hulp: ‘Daar besef je pas wat werken is’
Fee geeft jeugd een stem: ‘Het is zó belangrijk dat zij in de krant staan’
Marcel is 112-fotograaf: ‘Nabestaanden kloppen bij mij aan voor de laatste beelden’
De krant wordt vanwege corona vanuit huis gemaakt. Benieuwd hoe dat werkt? Lees dan dit artikel!
Jacques deed verslag van het horecaprotest in Breda: ‘De situatie wijzigde met de minuut’
Hoe Annelies omgaat met het verdriet van een ander: ‘Als journalist heb ik het soms best even moeilijk’
Hoe John Bas zijn columns schrijft: ‘Sommigen vinden me brutaal, grof gebekt’
Benieuwd hoe een fotograaf te werk gaat? Lees dan dit artikel!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Van de hoofdredactie
‘Heerlijk, een krantje bij het ontbijt’
Redactievergaderingen, lastige keuzes en discussies over verhalen en foto’s. Het maakt allemaal onderdeel uit van een redactieproces bij een krant als BN DeStem. Alles met als doel om met elkaar een zo goed mogelijke krant en een zo goed mogelijke website en app te maken. -
Even voorstellen
Polderman Wim mist de reuring in het dorp: ‘Ik ben een man van de evenementen’
OUD GASTEL - Geen dorpsquiz, geen carnaval, zelfs geen braderie. Laat staan een triatlon. Normaal gaat er geen weekend voorbij of in Gastel is wel iets te doen. Polderman Wim van den Broek (56) mist de reuring. De gesprekken met de mensen op straat. ,,Dat is de charme van het vak en dat mis je wanneer alles telefonisch moet.” -
Achter de schermen
Jacques deed verslag van het horecaprotest in Breda: ‘De situatie wijzigde met de minuut’
BREDA - De terrassen werden opgesteld en gingen open. Sommige ondernemers bedienden hun klanten, anderen maakten louter een statement. De boel werd ontruimd. Even waren alle ogen op Breda gericht, de stad werd zelfs wereldnieuws. Het nieuws over de terrassen in Breda afgelopen dinsdag bleef maar komen. Verslaggever Jacques Hendriks was ter plaatse. Hoe ging hij die dag te werk? -
Tips en Trucs
5 tips om elke Sudoku op te lossen
Die ultieme tip is nog niet gevonden maar, gesprekken met fanatieke spelers geven gelukkig genoeg handvatten om het spel met verve te spelen. Maar voordat we de liefhebbers aan het woord laten en we jou gaan voorzien van hun inzichten, eerst nog even dit. -
5 vragen aan
Waarom verslaggever Cobine juist nu zoveel mogelijk artikelen maakt die níet over corona gaan
Van hoofdredactie tot bezorger, ook bij het maken van de krant heeft de coronacrisis voor iedereen gevolgen. In 5 vragen aan geven we een inkijkje in hun werk in deze crisis. Vandaag Cobine van der Louw, verslaggever voor de editie Oosterhout: ,,Ik kijk vooral naar wat we nog wél kunnen doen.”
-
Even voorstellen
‘Woensdrecht saai? Nee het is veel meer dan veldrijden en vliegtuigen’
Zeg je Woensdrecht. Dan zeg je veldrijden en vliegtuigen. ‘Veel meer valt daar toch niet te halen?’ Het is een opmerking die verslaggever Peter de Brie regelmatig krijgt. ,,Het wordt anders als je er vandaan komt. Mijn wortels liggen op de Brabantse Wal. Dan komen de verhalen vanzelf.” -
Interview
Panenka, de mini-voetbaltalkshow voor tussendoor
Elke maandag kun je op de website van deze krant kijken naar Panenka, een actuele voetbaltalkshow met een glimlach: kort, snel en vaak licht van toon. Voor liefhebbers die het voetbal serieus nemen, maar ook weer niet te. -
In deze tijd zien lezers het voordeel van de BN DeStem app: Snel op de hoogte zijn wat er speelt
De krant wordt al jaren digitaal gemaakt, maar vaak nog op papier gelezen. Prima natuurlijk. Maar BN DeStem op je smartphone, tablet of computer heeft zo zijn voordelen, betoogt managing editor Rennie Rijpma. De Friezin werkt al ruim een kwart eeuw in de journalistiek, noemt zichzelf een ‘nieuwsjunk’ en groeide op met de papieren krant. ,,Snel op de hoogte zijn van alles wat speelt, waar je ook bent.”