Dit is de man die bepaalt hoe jouw voorpagina er uitziet
verhalen van de vloerZie het voor je. Geletruidrager Chris Froome die rennend zonder fiets door een chaotische mensenmassa de Mont Ventoux bedwingt. Het wordt voorpaginanieuws. Ook in deze krant. Niet heel ver van die kale berg, in Nice, gaat het die avond compleet mis op de Promenade des Anglais. Een vrachtwagen rijdt tijdens een vuurwerkshow in op een menigte: 87 doden.
Delen per e-mail
Dan weet je: dit wordt groot nieuws. Froome moet van de voorpagina. Nu meteen
Rolf Finders heeft die dag avonddienst. Hij is chef uit en deelt het nieuws in de krant in. De rennende Chris Froome heeft inmiddels een prominente plek op de voorpagina veroverd. Het is bijna 23.00 uur en de krant is zo goed als verzendklaar. Totdat plots een berichtje binnenkomt over een aanslag in Nice. Met doden. ,,Dan weet je: dit is groot nieuws”, zegt Finders. ,,Froome moet van de voorpagina. Nu meteen.”
De tijd tikt
Later aanleveren kan simpelweg niet. Dan brengt hij drie kranten in de problemen
Eén probleem: de deadline. Die komt met de minuut dichterbij. Finders voelt de hete adem van de drukkerij in zijn nek. Weet dat de krant aanpassen op dit tijdstip voor problemen zorgt in Best. BN DeStem is de eerste krant die daar wordt gedrukt. Gevolgd door het Brabants Dagblad en Eindhovens Dagblad.
Later aanleveren kan simpelweg niet. Dan brengt hij drie kranten in de problemen. Finders overlegt met toenmalig hoofdredacteur Hille van der Kaa. Conclusie: de krant versturen.
Hij baalt. Weet dat het niet anders kan. Maar wil toch het laatste nieuws brengen aan de lezers. Tot diep in de nacht gaat hij door met het volgen van de ontwikkelingen rondom de aanslag in Nice.
Meer en meer informatie wordt vrijgegeven. Inmiddels zijn er beelden en loopt het dodental in rap tempo op. Hij maakt samen met de vormgever een actuele e-paper. En staat Nice alsnog op de voorpagina. Alleen niet in alle printedities zo prominent.
Ritme bepalen
Als chef uit bepaalt de 54-jarige Bredanaar het ritme van de krant
Als chef uit bepaalt de 54-jarige Bredanaar het ritme van de krant. Dat kunstje heeft hij al vroeg onder de knie. Tijdens zijn middelbare schooltijd draait hij als discjockey plaatjes op feestjes. Samen met zijn broer runt hij een drive-in discotheek met de ronkende naam The Magnificent Seven, naar een nummer van de Britse punkband The Clash. Van achter zijn draaitafel bepaalt hij het ritme van de avond.
Na het vwo werkte Finders, geboren in Limburg, ook nog twee jaar in een platenzaak. Zeg maar De Waterput van Weert, Radio Stribos. ,,Heel veel kroegbazen kwamen bij ons naar muziek luisteren. Dan zocht je een stapel singeltjes bij elkaar en was het vaak: coupletje, refreintje, pats! Ik wist heel goed bij welk café welke muziek paste. Ook weer het ritme bepalen, heerlijk.”
Net Lingo
Je moet geen pagina’s achter elkaar met misdaad brengen. Of ellendig nieuws
En nu draait hij aan de knoppen van de krant. Als in de ochtend de redactiechefs met de verslaggevers aan tafel kruipen, bepalen welke onderwerpen interessant zijn voor de krant, bekijkt Finders ’s middags het aanbod. ,,Het is net Lingo”, zegt hij. ,,Je hebt een heel grote ballenbak en je gaat op zoek naar de gouden ballen. Die verhalen krijgen een prominente plek in de krant. Zoals een schietpartij in onze regio. Dat haalt de voorpagina. Of de eerste pagina van het regiokatern.”
Een avond met alleen Britse punkmuziek is wel erg heftig. Bij de krant is het niet anders. ,,Je moet geen pagina’s achter elkaar met misdaad brengen. Of ellendig nieuws. Dan haken lezers af. Als chef uit is het mijn taak om te zorgen voor een optimale balans tussen, zoals wij dat noemen, hard en zacht nieuws. Naast een zwaar ongeluk, plaats je iets luchtig. Niet nog een steekincident.”
Wat voegt zo’n lugubere foto een dag later nog toe?
Niet alleen de onderwerpen. Ook over het beeldmateriaal heeft Finders het laatste woord. Zoals dit voorjaar tijdens het schietincident in een tram op het 24 Oktoberplein in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Er vallen die ochtend drie doden, vijf gewonden. Kort na de aanslag komen de foto’s op de redactie binnen. ,,Dan zie je twee tramstellen, met daartussen benen die onder een laken vandaan komen.”
Intensief
Gaan we die foto gebruiken, is de vraag. Het antwoord is snel duidelijk: nee. ,,Want wat voegt zo’n lugubere foto, waarvan de nabestaanden de gymschoenen misschien nog wel herkennen, een dag later nog toe?”
Het aanbod aan beeldmateriaal is groot. Keuze te over. Finders besluit een foto te publiceren die van grotere afstand is genomen, met minder details.
Dat blijkt achteraf het juiste besluit, want zelfs met die meer ingetogen foto hebben sommige lezers moeite, zo blijkt uit de reacties. Het werk op de redactie is intensief. Zeker in de avonduren, als de deadline nadert. ,,Je bent constant knopen aan het doorhakken. Over koppen die net de lading niet dekken. Of een ongelukkig gekozen foto op een pagina. Zoals laatst, met een lachende foto van gedeputeerde Christophe van der Maat bij een verkeersongeluk. Geplaatst omdat we geen neutrale kijkende Van der Maat in ons archief hadden. Achteraf heel ongelukkig.”
Als er heftige onderwerpen in de krant staan, zoals een steekpartij of ongeluk, dan maakt dat indruk
Als Finders ruim na middernacht naar huis rijdt, heeft hij altijd even nodig om af te schalen. Bij te komen. De hectiek van de avond te laten bezinken. ,,Als er heftige onderwerpen in de krant staan, zoals een steekpartij of ongeluk, dan maakt dat indruk. Zeker als je de beelden hebt gezien. Dat doet wat met je. Met als gevolg dat ik minstens een uur thuis op de bank blijf zitten en pas laat mijn bed in kruip. Eerder kan ik toch niet slapen. Het verwerken kost gewoon even tijd.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Van de hoofdredactie Interactie
Onze facebookpagina's ontploften afgelopen week en we werden overladen met mails. De oorzaak: een oproep, geïnitieerd door collega Fee Buurmans, over de vele opvallende paddenstoelen deze herfst. Het was haar opgevallen en iets wat een verslaggeefster opvalt, valt doorgaans ook de lezer op, is onze ervaring. In dit geval bleek dat meer dan waar. -
van de hoofdredactie Wat ik als vers aangestelde hoofdredacteur ga doen
Groot op internet, een pushbericht, een filmpje, een foto op de voorpagina van de krant en een interview in diezelfde krant. Ik vond de aandacht voor mijn persoontje nogal ruim afgelopen week. Maar het hoort erbij als je definitief benoemd wordt tot hoofdredacteur van BN DeStem, heb ik me laten vertellen. Ineens stap je uit de schaduw en ben je even een regionale bekendheid. -
5 vragen aan Waarom verslaggever Cobine juist nu zoveel mogelijk artikelen maakt die níet over corona gaan
Van hoofdredactie tot bezorger, ook bij het maken van de krant heeft de coronacrisis voor iedereen gevolgen. In 5 vragen aan geven we een inkijkje in hun werk in deze crisis. Vandaag Cobine van der Louw, verslaggever voor de editie Oosterhout: ,,Ik kijk vooral naar wat we nog wél kunnen doen.” -
Van de hoofdredactie ‘Heerlijk, een krantje bij het ontbijt’
Redactievergaderingen, lastige keuzes en discussies over verhalen en foto’s. Het maakt allemaal onderdeel uit van een redactieproces bij een krant als BN DeStem. Alles met als doel om met elkaar een zo goed mogelijke krant en een zo goed mogelijke website en app te maken. -
van de hoofdredactie Made in West-Brabant: trots op onze merken
Buys Zoenen, Tomado, Intex, Marlies Dekkers, Hero, Exota en Perfetti Van Melle. Zomaar wat merken waarvan u er ongetwijfeld een aantal kent. Weet u waar ze zijn begonnen? Ja, juist: in West-Brabant. In ons deel van het land. En dat is iets, wat we zeker niet in alle gevallen weten, of onszelf ooit eerder hebben gerealiseerd.
-
Mis niets door ons te volgen!
Het nieuws en de verhalen van BN DeStem volg je via verschillende kanalen. Volg ons op sociale media, schrijf je in voor de nieuwsbrief of download onze app. Bekijk hieronder wat er allemaal mogelijk is. -
achter de schermen Deze zomer was het eens géén komkommertijd: ‘Corona is altijd actueel’
Komkommertijd: wanneer zowat iedereen op vakantie is, kan het soms moeilijk zijn om onderwerpen voor de krant te vinden. Want er wordt niks in de gemeenteraad besproken, er zijn geen evenementen en de scholen zijn dicht. Bovendien zijn ook onze lezers op vakantie. In de zomer is het vaak zoeken naar nieuws. -
van de hoofdredactie Onze onmisbare schakels in de ochtend: ‘130 mensen blij maken in de ochtend, leuk toch!’
Zij werken als wij slapen. Zonder hen kunnen wij verhalen en foto's maken zoveel we willen, maar ziet u het resultaat niet terug aan uw ontbijttafel. Onze bezorgers zijn degenen die voor dag en dauw zorgen dat de krant bij u op de deurmat ploft.