Vasten blog: Felle lampen en vieze brillenglazen
Zonder sociale media leven, da's naar jezelf kijken onder de felle lampen in een pashokje. En dan al die butsen en schrammen ineens zien.
Delen per e-mail
Hai Nicole,
In de verslavingszorg zeggen ze dat het gedrag waar je vanaf wilt je ook iets oplevert. Waardoor je er maar moeilijk afstand van kunt nemen. Daar heb ik over nagedacht. En deze week overviel het me ineens: zonder al die contacten op sociale media ben ik weleens bang dat ik een kluizenaar word.
Het verbaasde jou, toen ik je dit onlangs opbiechtte. Want ik doe hartstikke veel. Ik heb een eigen bedrijf, breng een boek uit, organiseer Bezinnen in het groen in het Arboretum Oudenbosch, mediteer in ontmoetingshuis ’t Stoofje, kook Italiaans met mijn zus voor bekenden en onbekenden onder de noemer Cucina Sorella a tavola.
En toch dat woord: kluizenaar. Want ik werk alleen. Lees. Schrijf. Ga op stilteretraite in een klooster. En sinds januari van dit jaar woon ik de helft van de week alleen. Voor het eerst van mijn leven. Ik geniet van het op mezelf zijn. Maar wat als ik daarin doorsla? Zie ik dan nog wel iemand? Ziet iemand mij dan nog?
Maar nog voordat die gedachten mijn bewustzijn konden bereiken, was Facebook daar. Met honderden updates en vind-ik-leuks van vrienden op je steeds veranderende tijdlijn kun je je amper een kluizenaar voelen. Het lijkt alsof Facebook mij daarmee een oplossing bood. Maar dat deed het juist niet. Mijn Facebookgebruik ontnam mij de kans om die ‘kluizenaarsangst’ te herkennen en onderzoeken op realiteit. En hield ‘m zo in stand.
Weet je Nicole, dat digitale dieet van ons gaat helemaal niet meer over sociale media en smartphonegebruik. Het gaat over jezelf in een licht zien dat zo helder is dat het je doet denken aan de tl-lampen in de pashokjes van de H&M. Waarin je al je butsen, putjes en schrammen ziet. En dat je dan naar jezelf blijft kijken en kunt denken: ik ben best oké. En dat is wat ik het allerengste en allergaafste vind aan dit vasten.
Groet,
Jamie
Dag Jamie,
‘Kluizenaar’ is niet het eerste woord dat in me opkomt, als ik aan jou denk. Sterker: dat woord haalt de top-100 niet.
Al kan ik me iets bij het gevoel voorstellen, als je soms een hele dag lang fysiek geen anderen ziet. Als Facebook dan ook nog wegvalt, voelt het lijntje naar de buitenwereld misschien inderdaad erg dun. Aan de andere kant: hoe ‘echt’ zijn de contacten op Facebook? Als iemand je eerste momentje in de lentezon ‘liket’ of als je een paar getikte regels uitwisselt onder een post - in welke contactcategorie valt dat dan? Staat dat gelijk aan een praatje op straat, is het minder, juist beter? Ben je dan echt even niet alleen geweest – of zat je toch vooral weer te socializen met een beeldscherm?
Dat zijn ook vragen die ik mezelf nu regelmatig stel, zonder sociale media. In welke categorie moet ik die digitale contacten nu precies onderbrengen? Ik heb er nog geen eenduidig antwoord op. Wel heb ik het gevoel dat mijn ‘echte’ contacten wat soepeler en beter verlopen nu ik niet meer steeds de neiging heb mijn telefoon te checken.
Je vergelijking met de lampen in pashokjes vind ik erg treffend. Net als jij heb ik ontdekt dat sociale media voor mij vooral een constant aanwezige bron van welkome afleiding waren. Een bron van ‘ruis’, die het lastig maakte echt lang of goed te focussen op jezelf, je plek in de wereld, je relatie met anderen. Nu die ruis weg is zie ik ineens ook mijn putjes en schrammen. Dat is een beetje eng en confronterend, maar ook nuttig: alsof je na jaren een keer je bril schoonmaakt en dan pas merkt hoe lang je door vettige glazen hebt gekeken. En met zo’n smerige bril mis je natuurlijk ook veel aangename details.
Nog twee weken. En dan? Vervallen we dan weer in oude gewoontes? Daar ben ik echt héél nieuwsgierig naar.
Liefs,
Nicole
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gastblog Ansje de Ruijter: De kracht van zelfreflectie en echte communicatie
Soms ben je met iemand in gesprek en zegt de ander iets wat jou ontzettend kwetst. Of doet de ander iets wat jou erg irriteert, terwijl hij of zij zich van geen kwaad bewust is. Vaak is degene die dat bij jou teweegbrengt in jouw ogen de schuldige en kan hij of zij daarna eigenlijk geen goed meer doen. Het is iemand waar je gevoelens voor hebt, anders zou het je niet raken. -
Gastblog
Waar je mee omgaat raak je mee besmet
Oftewel: zorg ervoor dat je je omringt met mensen die je bewondert om wie ze zijn, wat ze kunnen, of wat ze hebben bereikt, je peergroup. Hun lot is jouw lot. Al jaren bestaat de discussie rondom nature & nurture. Wat bepaalt de positie waarin je vandaag bent; je afkomst, je genen, je opvoeding, je opleiding, je vrienden, toeval, geluk, pech? -
Vasten blog: Vasten is verrekkes saai
BN DeStem-lezer Carola en internetredacteur Pricilla drinken nu al bijna zes weken geen alcohol. De laatste week van de vastenperiode is ingegaan. Wat voor effect heeft het nu gehad? -
Gastblog: Klassiekers worden modern
Het zijn de weken van de klassiekers. De Ronde van Vlaanderen, Ajax - Feijenoord en aanstaande zondag de Marathon van Rotterdam. Verschillende gradaties in media-aandacht en in persoonlijke betrokkenheid. Man en zoons behept met de klassieker op de groene mat. Zelf nu meer bezig met de oersport allertijden, in de voorbereiding op de Marathon van Rotterdam. -
Vastenblog: 329 gemiste koppen koffie met melk
Nog twee dagen en we mogen weer koffie drinken ! Toen ik aan dit avontuur begon had ik niet gedacht dat deze dag zo snel in aantocht zou zijn. Al twee weken fantaseer ik over mijn eerste kop koffie maar zoals ik in mijn vorig blog ook al schreef, ben ik ook wel aan het nadenken over de kwantiteit en de kwaliteit van mijn bakkies troost.
-
Vastenblog
Domme scrollzombie
Jamie komt oude verslavingsvalkuilen tegen en Nicole verandert naar eigen zeggen weer in een ‘domme, verslaafde scrollzombie’. -
boswachtercolumn
Niet iedereen is even blij met de aanwezigheid van dit snoezige lastpakje
Niet iedereen is even blij met de aanwezigheid van steenmarters. Maar wie er een in zijn handen heeft, blijft er niet ongevoelig onder. -
Kuikens in alle soorten en maten
In mei leggen alle vogels een ei? Nee hoor! Veel vogels wachten niet op mei en broeden hun kroost in april uit. Begin mei is het al best druk met jong spul. Klein en groot, kaal of in de veren: alle soorten en maten zijn al vertegenwoordigd in de opvang.