Blog vasten: meer tijd aan de keukentafel, minder op de bank

BN DeStem-lezeres Johny van Hoeve en verslaggever Tom Hayes laten tijdens de vastentijd de tv uit. Wat voor effect zal het hebben? Ontdekken ze nieuwe hobby's, met die zeeën aan tijd die ze nu hebben, of verlangen ze naar de afstandsbediening?

Volledig scherm
Tom Hayes (l) en Johny van Hoeve kijken zes weken lang geen tv. © peter van trijen/pix4profs

Dag Johny,

Ik las afgelopen week over een meditatie-app voor de smartphone. Normaal ben ik niet zo van de 'mindfullness' maar die app zou heel toegankelijk zijn. Ik heb hem uitgeprobeerd, en verrek: ik ben echt even tot rust gekomen! Het is een tien-dagen-plan (daarna moet je betalen...), dus ik wil de komende dagen telkens tien minuten van m'n tijd uittrekken om even te mediteren. 

Goed dat het lopen zo goed gaat. Ben benieuwd naar wat je zoal treft onderweg. Het is inderdaad de ideale manier om op tijd te slapen. Word je nu ook goed uitgerust wakker? Dat mis ik namelijk nog wel. Wellicht dat vaker mediteren daar verandering in kan brengen...

Zaterdag was de finale van Wie is de Mol, maar eigenlijk had ik daar geen moeite mee. Ik keek tijdens uitzendingstijd even op social media en zag dat Thomas de Mol was. Niet verrassend, niets gemist.

Ik zag wel op tegen het volgen van de verkiezingsdebatten. Die wilde ik echt graag volgen op tv, maar ja... Ik zag in de radiogids (mijn collega's zijn hoogst verbaasd dat ik als twintiger dit woord in de mond neem) dat het debat op NPO Radio 1 te horen was. Heb 't dus geluisterd. Volgens mijn collega's werd ik daardoor niet afgeleid door het droge mondje van Wilders. Afijn.

Heb ik iets gemist, vraag ik mezelf telkens af. Nou, op wat fraaie voetbalpotjes na, eigenlijk niet. Nu het beter weer wordt, vind ik het ook minder erg om de tv uit te laten staan. Ik ga toch sneller ergens heen 's avonds. Ik denk, en hoop, dat na gisteravond, verkiezingsavond, het ergste 'leed' is geleden. 

Volledig scherm
Tom Hayes: ,,Mijn collega's zijn hoogst verbaasd dat ik als twintiger het woord 'radiogids' in de mond neem.'' © Foto Jan Stads / Pix4Profs

Hallo Tom,

Welke hobbytest heb jij gedaan? Ik zag er verschillende voorbijkomen op internet. Sommige zijn echt fluttesten. Eentje heb ik ingevuld, hieruit zou blijken dat het kweken van cactussen een goede hobby voor mij zou zijn. Laat ik nu een hekel aan cactussen hebben... Die naalden prikken mij te venijnig. (ps. Laat ik nu wel 2 lidcactussen in huis hebben. Die bloeien mooi en lang. Mijn ervaring is dat je je met die planten zo weinig mogelijk moet bemoeien, dan doen ze ‘t het beste.)

Hoe is het nu met je bouw- en schilderaspiraties? Je bent bang geen Van Goghje te worden? Daar hoeft er ook maar één van te zijn. Je zit wel in de buurt van de goede schildersgrond Etten-Leur en Zundert. Dus ik zou zeggen, probeer het!

Mijn wandelschema verloopt prima. Ik wandelde nu vanuit Roosendaal van West naar Noord. Tijdens het wandelen kom ik niet tot diepzinnige gedachten. Ik kijk alleen wat rond en soms roept dit associaties op of vragen. Zoals, ‘wat vliegt daar’? Er vliegt en fluit veel tijdens mijn tochten. Langs de Vliet vooral veel meerkoeten, in de bosjes langs de Westelijk Havendijk koolmeesjes en op de Borchwerven zijn het de kraaiachtigen en meeuwen die daar de baas zijn.

Mijn wandelingen richting West - Noord, leveren ook nog andere zaken op. Zoals een spelletjesdoos met 10 spellen, gekocht voor 1 euro. Inmiddels staat er nu op mijn keukentafel een schaakspel opgesteld. Nu nog een boekje opsnorren met de volgende stappen voor dit spel.

Deze doos heeft er ook toe geleid, dat ik voor volgende week een spelletjesavond heb georganiseerd, voorafgegaan van een ouderwetse maaltijd met sudderlapje en rode kool.

En mijn avonden zonder tv? Ik ben sinds Aswoensdag tweemaal naar de bioscoop geweest. Mijn tijd breng ik nu meestal aan de keukentafel door, niet meer op de bank. En... ik ga veel vroeger naar bed.

Met groet, Johny

Volledig scherm
Johny van Hoeve: ,,Ik heb een spelletjesavond georganiseerd, voorafgegaan van een ouderwetse maaltijd met sudderlapje en rode kool.'' © peter van trijen/pix4profs

Blogs