Volledig scherm
Vastenactie met verslaggeefster Nicole Froeling(l) en Jamie Nederpel (r) stoppen 40 dagen met social media. © peter van trijen/pix4profs

Blog vasten: 'Lang leve het digitale dieet'

BN DeStem-lezer Jamie Nederpel en redacteur Nicole Froeling laten in de vastentijd de social media even voor wat het is.

Hai Nicole,

Bijna twee weken zijn we onderweg. Geen afkickverschijnselen meer, ik pluk nu vooral de vruchten van het vasten. De afgelopen week heb ik:

• In veel minder tijd dan verwacht een inleiding, dankwoord en concept-flaptekst voor mijn boek geschreven;
• Een idee bedacht voor een nieuwe training, twee ideeën voor nieuwe boeken en drie ideeën voor nieuwe inspiratie-artikelen;
• Vijf keer iemand gebeld in plaats van ge-appt;
• Twee boeken gelezen;
• De apps die nog wel op mijn telefoon staan op kleur gezet (ik weet dat jij dat lichtelijk verontrustend vindt, maar voor mij is dit een heel goed teken! En het staat zo mooi en rustig).

Niet verkeerd, zo alles bij elkaar.

Ik voel me ook niet meer verplicht te weten wat iedereen aan het doen is – dat kan ik immers niet meer op Facebook lezen – en voel me daardoor vrijer om een praatje aan te knopen. Ik ben mijn telefoon al een paar keer vergeten mee te nemen van huis. Mijn leven verschuift zich steeds meer naar offline.

Toch ben ik nog niet helemaal waar ik wezen wil. Ik kijk vaker dan ik zou willen of ik een appje heb. Nu heb ik ook besloten om ‘s avonds na negen uur geen beeldschermen meer te gebruiken en zelf nog minder te appen en te mailen. Het is als een digitaal dieet dat ik stukje bij beetje bijstel.

Hoe gaat het bij jou?

Groeten,
Jamie

Hoi Jamie,

Net als jij voel ik me eigenlijk vooral goed, omdat ik niet meer op sociale media ‘mag’. Het is rustiger in mijn hoofd. Ik merk dat vooral Twitter minder toegevoegde waarde heeft dan ik dacht. Misschien weet ik nu iets minder van de Amerikaanse politiek of de laatste onderzoeken naar klimaatverandering dan een maand geleden – maar hoe erg is dat, als je er zo’n geordend hoofd voor terugkrijgt?

Dit weekend bracht ik voor het eerst in maanden een avondje met vriendinnen door zónder de voortdurende behoefte op mijn telefoon te kijken. Ik kan puzzelen met mijn dochters zonder allerlei meldingen die het spel verstoren. En de ramen zijn voor het eerst in maanden weer eens gelapt! Lang leve het digitale dieet.

Niet dat ik het nóóit moeilijk vind. Zoals je weet gebruik ik sportapp Strava nog wel, maar ‘mag’ ik daar niet langs andermans trainingen scrollen en er ook niet op reageren. Deze week zag ik in mijn scherm wel – terwijl mijn eigen hardlooprondje werd geupload - dat een van de vrouwen die ik op Strava volg haar ‘laatste training voor de marathon van Barcelona’ had afgewerkt. Die marathon was dit weekend. Ik ken haar in het echt niet eens, maar: zo’n berichtje zien en iemand geen succes en plezier kunnen wensen, dat voelde bijna onmenselijk…Toch lukte het, ook een beetje met jouw hulp via WhatsApp.
Gedeelde smart is halve smart.

Op naar week drie.

Tot snel,

Nicole

Blogs