Volledig scherm
etten leur - 20172302 - vastenactie met verslaggeefster nicole froeling(l) en jamie nederpe(r)l stoppen 40 dagen met social media © peter van trijen/pix4profs

Afscheid van social media: geen timeline, geen likes, geen kliks

OUDENBOSCH - Waar ‘lotgenote’ Jamie Nederpel (38) de oproep om mee te vasten zag? Op Facebook, natuurlijk. Ze is net zo vergroeid met sociale media als ik, al liggen de accenten wat anders. Zij is vooral verslingerd aan Facebook, met z’n likes en vrolijke updates over de levens van goede en minder goede bekenden. ,,Dat je op het schoolplein weet dat iemand jarig is, omdat je dat al in je timeline hebt gezien - dat vind ik gewoon leuk.’’ Ik ben vooral verslaafd aan de eindeloze stroom nieuws en meningen op Twitter, maar kan me ook maar lastig losrukken van Pinterest en Instagram.

Onze redenen om social media veertig dagen lang af te zweren lijken wel wat op elkaar. Al die apps slurpen namelijk grote hoeveelheden tijd en energie, die we allebei graag in andere dingen willen steken. Onze kinderen bijvoorbeeld. Een goed boek. Of een middag doorwerken zónder steeds ‘even’ een timeline te checken. Als je eenmaal gewend raakt aan sociale media wordt het zo’n automatisme om ze voortdurend open te klikken, dat het eigenlijk geen bewuste keuze meer is.

We hebben een aantal regels opgesteld. Omdat Jamie haar bedrijfspagina op Facebook niet van de ene op de andere dag stil kan leggen, heeft ze haar zus ingeschakeld: die houdt die pagina in de lucht, zodat Jamie zich toch helemaal los kan maken van haar timeline. WhatsApp blijft, omdat we dat allebei gebruiken als veredelde sms-dienst, niet als sociaal medium. En één sociale app mag ik ‘houden’: sportapp Strava, in gebruik om tijdens het hardlopen afstanden en tijden te registreren. Al wijst Jamie me er wel op dat ik een aantal functies van de app zal moeten negeren. Door een timeline scrollen om te zien wat sportende vrienden doen: uit den boze. En ‘kudos’ uitdelen (de likes van Strava) zit er ook veertig dagen en nachten niet in.

Onze social media-apps (Twitter, Pinterest, Facebook, Instagram) wissen we vóór Aswoensdag echt van onze telefoon. Want, vindt Jamie: ,,Anders is het net alsof je stopt met roken, maar wel een pakje in je zak houdt.’’

Wie is Jamie?

Jamie Nederpel, Oudenbosch, loopbaancoach

,,Volgens mijn kinderen Norah (9) en Ruben (6) heb ik 426 boeken in huis. 9 juni komt daar mijn eigen boek bij: Het is altijd het goede weer! Vol met inspiratie over werk dat past bij wie je van nature bent, vanuit mijn eigen werk als loopbaancoach in de natuur. Ik hou van stilte, bezinning en rust. Maar door mijn overmatig Facebookgebruik schiet dat er vaak bij in.’’

 1. Rabobende verdachten eisen andere rechters

  Rabobende verdachten eisen andere rechters

  ROERMOND (ANP) - Meerdere verdachten van de zogenoemde Rabobende hebben maandag de rechtbank in Roermond gewraakt. Zij willen dat andere rechters de zaak behandelen. De wraking volgde op urenlange conflicten en gekissebis tussen advocaten van de in totaal zes verdachten in deze strafzaak en de rechtbank. Een van de advocaten, Erik Thomas, legde uit protest tegen de gang van zaken de verdediging van zijn cliënt neer. De rechtbank heeft de zaak voor onbepaalde tijd aangehouden.
 2. Van Osse pil tot Nulandse toekan: museum brengt popcultuur in beeld met 100 voorwerpen
  PREMIUM

  Van Osse pil tot Nulandse toekan: museum brengt popcultuur in beeld met 100 voorwerpen

  DEN BOSCH - Brabant blaast een aardig deuntje mee in de tentoonstelling over Nederlandse popcultuur die komende zomer te zien is in Het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Van de 100 voorwerpen die samen de expositie vormen, hebben er zeker 10 wortels in deze provincie. Dat gaat van de Osse anticonceptiepil van medicijnenfabrikant Organon tot de toekan van horecafamilie Van der Valk, die in Nuland haar eerste motel bouwde.