Volledig scherm
Greg van Avermaet. © ANP

Niels van Haperen spreidt winkansen en wint rit zes in BN DeStem Lezerstour

De deelnemers die de voorgaande dagen de dienst uitmaakten in de BN DeStem Lezerstour hadden in etappe zes niet veel te vertellen. Waar in de eerste ritten nog geleund kon worden op sprinters en deels klassiekerrijders, was het nu verstandig je geld in te zetten op een mix van die tweede groep en klassementsmannen. Niels van Haperen uit Etten-Leur was vandaag degene die dat met 322 punten het beste deed.

Goed scoren in BN DeStem Lezerstour is niets nieuws voor Van Haperen. Vorig jaar voerde hij na de eerste week zelfs een tijdje het algemeen klassement aan, maar verdween hij uit de top toen een paar rijders uit zijn team ten val kwamen. Uiteindelijk eindigde hij het spel alsnog bij de eerste vijftig.

De 30-jarige Van Haperen weet dus wel hoe je een ploeg moet samenstellen, al heeft hij daarbij geen moment zijn blik gericht op een dagoverwinning. ,,Ik heb er juist voor gekozen om voor elk klassement wat renners uit te kiezen. Een paar die meedoen om het geel, een paar voor de witte trui, misschien twee of drie sprinters. Als dan een paar mannen goed staan sleep je altijd een flink aantal punten binnen'', legt hij uit.

Woensdag meldde Van Haperen zich voor het eerst bij de bovenste deelnemers met een achtste plaats in de vijfde rit. Donderdag sleepte hij mede dankzij de volledige top 4 van de rit van Brest naar Mûr de Bretagne (Daniel Martin, Pierre Latour, Alejandro Valverde en Julian Alaphilippe) de dagprijs in de wacht. Maurice en Jolanda Buurstede uit Breda werden tweede met 208 punten, Frans van Son uit Raamsdonksveer derde met 297 punten.

Toch eerste

Overigens dacht Van Haperen eerder op de dag nog dat hij genoegen moest nemen met zilver. Toen hij inlogde om zijn scores te bekijken zag hij namelijk dat hij tweede was geworden. Maar een paar minuten - en een herberekening - later kwam hij toch als winnaar uit de bus. Al snel belde een vriend hem op om hem het goede nieuws te vertellen.

Het enige waar de nummer 107 van het algemeen klassement van baalt is dat hij al twee van zijn drie toegestane wissels heeft doorgevoerd. ,,Een voor Michael Matthews. Die is ziek, dus daar kun je niet veel aan doen. En eentje voor André Greipel, die deed het de eerste dagen niet zo goed, maar hem had ik achteraf misschien nog niet moeten inruilen'', zegt hij.

Diny Wagemakers uit Oudenbosch blijft koploper in het algemeen klassement van de BN DeStem Lezerstour met 1627 punten. Gevolgd door Eric Verhoeven uit Terheijden met 1570 en Theo van de Luijtgaarden uit Breda met 1552.

Morgen wordt er weer gesprint in de zevende etappe die van Fougeres naar Chartres voert.

A demain!