Volledig scherm
Voor 50 digitaal door te sluizen eurocenten, kan de treinreiziger sinds kort weer naar het NS-toilet in het Etten-Leurse stationsgebouw. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Pssst: het stationstoilet van Etten-Leur is weer open...

ETTEN-LEUR - Op het NS-station van Etten-Leur is sinds jaren weer een openbaar toilet. Tot grote opluchting van de treinreizigers, chinees-indonesisch restaurant Mei Wah, bloemenkiosk Jan Tit én het politiebureau aan het Stationsplein.

Stiekem

Merkwaardig genoeg is aan de heropening van de NS-toiletten aan de achterkant van het stationsgebouw nog geen ruchtbaarheid gegeven. BN DeStem ontdekt bij toeval een kraakhelder, fris betegeld, goed verlicht en ruim bemeten kleinste kamertje van formaat. Mét pissoir voor staande plassers en wc mét beugels voor toiletgangers die een steuntje nodig hebben. 

(tekst loopt door onder foto)

Volledig scherm
Station Etten-Leur, met aan de achterkant links het verstopte toilet. © John Bas
Volledig scherm
Restaurant Mei Wah, bij het station in Etten-Leur, was de vele toiletzoekers beu. © John Bas

Het nieuwe genderneutrale NS-closet is alleen toegankelijk met een bankpasje waarmee je 50 eurocent contactloos afrekent. Daar moet het publiek wel even rekening mee houden. Maar treinreizigers hebben klaarblijkelijk nog geen weet van deze voorzieningen. Zoals twee sporende dames op een bankje vlak naast de witte toegangsdeur verbaasd uitroepen: ,,Wij komen hier dagelijks, maar dit wisten we nog niet.”

De Nederlandse Spoorwegen deden jaren geleden al de Etten-Leurse wc-deur definitief op slot omdat de boel wel erg versleten en 'sociaal-onveilig’ was en er geen geld meer voor werd uitgetrokken. Dat leidde tot een sloot vol klachten en gejeremieer. Treinreizigers met hoge nood baanden zich een weg dwars door het nabijgelegen chinees-indonesisch restaurant Mei Wah totdat het ze met briefjes op de ramen nadrukkelijk verboden werd. 

Politie

Jan Heeren, eigenaar van befaamde bloemenkiosk Jan Tit recht voor het station, zag veel bedrukte gezichten in zijn nering  maar kon reizigers met zijn bedrijfstoilet ook niet helpen. ,,Wij stuurden ze altijd door naar de overkant: het politiebureau, want voor op straat plassen krijg je een bekeuring.”

Daar zijn ze nu allemaal van verlost. Bij de gemeente Etten-Leur, al jaren zoekende naar een oplossing voor de honderden treinreizigers, was tot nu toe niemand op de hoogte van de opening van het nieuwe openbare NS-toilet. Dat was in februari al wel door de NS beloofd, maar wanneer werd er toen niet bij gezegd. 

Opening

En ook bij de spoorwegen en faciliteitenbedrijf ProRail zelf, moet een NS-woordvoerder nog zoeken. ,,Geen idee sinds wanneer we met z'n allen in Etten-Leur weer naar het toilet kunnen. Maar als we een officiële opening doen, sturen we een uitnodiging.”  

Volledig scherm
Genderneutraal, fris en van fors formaat: het nieuwe NS-toilet in Etten-Leur. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer