De Etten-Leurse Clara Legêne zoekt en vindt al enkele jaren krantenknipsels over gebeurtenissen op en rond het station Etten-Leur. Veel dodelijke ongevallen, maar ook veldslagen tussen ‘Ettens volk en die van Leur'. Foto Frank Poppelaars.
Volledig scherm
De Etten-Leurse Clara Legêne zoekt en vindt al enkele jaren krantenknipsels over gebeurtenissen op en rond het station Etten-Leur. Veel dodelijke ongevallen, maar ook veldslagen tussen ‘Ettens volk en die van Leur'. Foto Frank Poppelaars. © Frank Poppelaars

Gruwelijke berichten rondom station Etten-Leur

Serie Station Etten-LeurETTEN-LEUR- Een serie over mensen, treinen en gebouwen. Over het Stationsplein waar álles gaat veranderen. Afl. 14: de krantenknipster.

Het is welhaast té gruwelijk om waar te zijn. Op een dag, lang lang geleden, loopt een spoormedewerker in de buurt van het station Etten-Leur. Plots hoort hij een trein remmen zoals een trein niet hoort te remmen. Hij vreest het ergste en begint te rennen, op het geluid af. Bij de ‘onbewaakten overgang Hoogen Donk’ is een kind van drie jaar door de trein uit Roosendaal gegrepen. Dood. Het is zijn eigen zoontje. 

Collectie

Volledig scherm

Het staat in één van de vele krantenknipsels die Clara Legêne (66) de voorbije jaren heeft verzameld. De Etten-Leurse schrijver en docent muziek en informatiekunde heeft een fascinatie voor het station en alles wat daar omheen hangt, letterlijk en figuurlijk. Clara verzamelde inmiddels honderden krantenknipsels, veelal uit het voormalige Brabantsch Nieuwsblad of voorganger De Grondwet.

,,Ooit wil ik van mijn stationscollectie een boekje maken, voor de heemkundekring Jan Uten Houte. Je vergaart aan de hand van dit archiefmateriaal mooie tijdsbeelden van Etten en Leur”, zegt Legêne over haar verzamelwoede en de historische kennis die ze daarmee opdoet. 

Quote

De aloude wrok die lange tijd sluimerde werd weer eens gekoeld

Brabantsch Nieuwsblad

‘Barbaarsch’

Smakelijke verhalen, bijvoorbeeld over de grote militaire oefeningen die er plaats hadden. Of over de herberg vlak naast het oude station. Waar in 1887 Ettens volk zich verzamelde en moed indronk om 'die van Leur’ op hun weg terug ‘op barbaarsche wijze te mishandelen’. Complete veldslagen met knuppels en flessen waaraan politie en marechaussee de handen vol hadden. Citaat: 'De aloude wrok die lange tijd sluimerde werd weer eens gekoeld.’

Zieke Juultje

Mooie artikelen ook over koningin Wilhelmina die op werkbezoek in Brabant met haar vorstelijke rijtuig in oktober 1920 één nachtje gestationeerd stond in Etten-Leur. Terwijl prins-gemaal Hendrik zich in Breda op de Koninklijke Militaire Academie vooral alcoholisch laafde, werkte Wilhelmina op het zijspoor nog wat staatsstukken af.

Volledig scherm

In de koninklijke trein ook haar 11-jarige dochter Juliana. Juultje was snipverkouden. Een verslaggever noteert 'dat zij heden een zoo dikke bontmantel aan had dat meer dan een de koninklijke dochter voor de koninklijke moeder heeft aangezien en omgekeerd. Die er overigens ook zeer welvarend uitzag.’

Veel dodelijke ongevallen. Maar de knipsels van Legêne gaan over de dienstregeling en platgereden paarden, over ‘deraillementen’ van goederenwagons en geweerschoten dwars door een coupé van trein 43. Daarbij kwamen een heer en een dame tot opluchting van de krant met de schrik vrij. We schrijven 24 juni 1906.  Roerige tijden op station Etten-Leur.

Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
  1. Heftige uitzending Danny op Straat over politie bij gezinsdrama Etten-Leur: ‘Ik ga u een heel vervelend bericht brengen’

    Heftige uitzending Danny op Straat over politie bij gezinsdra­ma Et­ten-Leur: ‘Ik ga u een heel vervelend bericht brengen’

    ETTEN-LEUR - De NTR heeft donderdagavond heftige beelden laten zien van het politiewerk rondom de gezinsmoord in Etten-Leur, afgelopen zaterdag. Daarbij kwamen twee kinderen, hun moeder en oma om het leven. In het programma Danny op Straat op NPO2 is te zien hoe agenten voor het eerst het huis binnengaan en hoe zij bleek weer naar buiten komen. ,,Het gaat om een gezin met hele jonge kinderen, dat doet iets met je”, zegt een agent.