Volledig scherm
© ANP

Politie zet sinds moord Linda steviger in op aanpak stalking

BREDA - De politie herkent zich ‘helemaal niet’ in het beeld dat advocaat Schouten schetst. Dat zeggen Ronald Weydema, portefeuillehouder ex-partner stalking bij de eenheid Zeeland-West-Brabant, en André de Bree, hij is namens de politie onderdeel van het Veiligheidshuis.

 ,,Dat er sprake is van seksisme, kan ik me al helemaal niet voorstellen”, reageert De Bree. Stalking heeft juist de ‘hoogste prioriteit’ en de politie doet ‘alles om escalatie te voorkomen’.

Het is alleen niet zo eenvoudig als het lijkt, zeggen ze. Neem een overtreding van het contactverbod. Bij een ‘heterdaad’ volgt volgens de agenten altijd een aanhouding. Maar de politie kan niets zonder bewijs. ,,Een vermoeden is niet genoeg. Een bericht verzonden met een anonieme telefoon is niet genoeg”, zegt Weydema. ,,Het blijft bij stalkingszaken laveren met de mogelijkheden.” 

En je weet niet wat er in het hoofd van een stalker omgaat, vertelt De Bree nog. ,,Je kunt inschatten dat iets niet escaleert, en dan kan het tóch misgaan.”

Nieuwe aanpak

De politie zet de laatste jaren zelfs steviger in op stalking, zegt Weydema. Met een nieuwe landelijke aanpak, extra mankracht en een intensieve samenwerking met andere partijen. Aanleiding was de moord op Linda van der Giesen in 2015. De Zevenbergse had meermaals aangifte gedaan van stalking, toch greep de politie niet in. Weydema: ,,Dat wil je nooit meer meemaken. Maar helemaal voorkomen, lukt nooit.” De politie wil nu vooral stalking eerder signaleren en risico’s zo klein mogelijk houden.

Quote

We vragen meer door. Stel: iemand komt voor de derde keer langs omdat haar fiets weer vernield is. Dan proberen we te achterha­len of er niet meer aan de hand is.

Ronald Weydema

Zo wordt meer tijd uitgetrokken voor aangiftes en zijn agenten extra getraind. ,,We vragen meer door. Stel: iemand komt voor de derde keer langs omdat haar fiets weer vernield is. Dan proberen we te achterhalen of er niet meer aan de hand is.” 

Ook kan nu makkelijker in de systemen van andere politie-eenheden gekeken worden. In het geval van Linda had de politie zo kunnen ontdekken dat haar ex in Utrecht al een geschiedenis had.

Wapenvergunning

Volledig scherm
Politie en ambulancemedewerkers op de plaats waar Linda van der Giesen werd neergeschoten. © ANP/Facebook/Fotomontage AD

Bij aangiftes komt voortaan een checklist tevoorschijn, om het risico beter in te schatten. De Bree: ,,Met vragen als: bent u bang? Heeft uw partner een wapenvergunning?” Bij ‘laag’ kan de politie kiezen voor een ‘stopbrief’. ,,Dat schrikt soms al af.” Een concrete dreiging met geweld is ‘hoog’. Direct actie. Rechercheren én bescherming bieden, zoals iemand onderbrengen in een veilige opvang. ,,Maar we zijn wel afhankelijk van het slachtoffer.”

  1. Een handgranaat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’
    PREMIUM
    Mijn bevrijding

    Een handgra­naat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’

    BREDA/TETERINGEN - ,,Kijk”, zegt Jeanne Bastiaanssen-Van Bragt (82) uit Breda. Ze opent een klein hartvormig medaillon. Er verschijnen twee portretjes in zwart-wit. ,,Dit zijn mijn broertjes”, zegt ze. ,,Ad van 9 en Henk van 4.” Ouder zijn ze nooit geworden. Op 2 september 1944 kwam in Teteringen aan hun nog jonge leven abrupt een eind.

In samenwerking met indebuurt Breda