Volledig scherm
© Getty Images

Jaarlijks duizenden meldingen van stalking

BREDA - Jaarlijks ontvangt de politie duizenden meldingen van stalking, vaak door wraaklustige ex-partners. In sommige gevallen loopt een stalking fataal af, zoals eind vorig jaar bij de 16-jarige Rotterdamse scholiere Humeyra. Enkele feiten en cijfers: 

- De politie registreerde in 2017 2.840 gevallen van stalking. Lang niet altijd wordt er aangifte gedaan.

- Volgens onderzoeker Marijke Malsch van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) wordt in ongeveer eenderde van de stalkingszaken ook geweld tegen personen gebruikt.

- Het is onbekend hoeveel doden er jaarlijks door stalking vallen. Brandpunt en Elsevier spraken in eerdere publicaties over 35 doden. Onderzoeker Malsch denkt dat het per jaar ‘één of enkele malen’ voorkomt. In 2015 werd de Zevenbergse Linda van der Giesen (28) doodgeschoten. Afgelopen zomer kwam studente Laura Korsman (24) om het leven, in december de Rotterdamse Humeyra (16).

- In 2017 waren 750 zaken ingeschreven bij het Openbaar Ministerie, zo blijkt uit het rapport ‘Criminaliteit en rechtshandhaving’. In 2014 waren dat er 1005. Niet al deze zaken komen ook voor de rechter.

- Mensen die voor het eerst veroordeeld worden voor stalking, krijgen volgens Malsch vaak een voorwaardelijke straf gecombineerd met een taakstraf. Bij recidive, of als iemand ook geweld pleegt, legt de rechter vaker gevangenisstraffen op. De maximale straf voor stalking bedraagt drie jaar.

- Meer dan de helft van de stalkers komt binnen enkele jaren daarna weer voor de rechter, zo blijkt uit onderzoek van het NSCR. Van de stalkers die al een strafblad hebben, valt maar liefst 81 procent in herhaling.  

In samenwerking met indebuurt Breda