Volledig scherm
PREMIUM
© Pix4Profs/ Ramon Mangold

Zo kies je de beste middelbare school voor jouw kind

Best een klus nog, voortgezet onderwijs kiezen voor je kind. Hoe selecteer je een school waar je tiener groeit en bloeit? En niet onbelangrijk: blijft bloeien?

Schoolkeuzegids
Dit verhaal is onderdeel van onze special. Alle verhalen vind je in de bijlage van de krant van 14 januari 2020 of in ons online dossier.

Daar sta je dan, op school nummer 4. Folder in je hand, samen met zoon- of dochterlief luisterend naar wéér een verhaal van zo’n frisse, blozende puber die je rondleidt. En die enthousiast uitlegt waarom deze school zo lauw, cool, vet of supergaaf is...

Christine Mallon kent het beeld. Zij adviseert met haar bedrijf Binnen Bereik scholen voor voortgezet onderwijs (VO) bij het vertellen van hun ‘echte’, onderscheidende verhaal. Mallon: ,,Zoveel mogelijk laten zien en ervaren wat er werkelijk op school gebeurt. Wie zijn die docenten en andere leerlingen? Hoe is de sfeer? De groep-8-leerling is op zoek naar een school waar hij zich thuisvoelt, vrienden maakt, de docenten aardig zijn en waar hij denkt dat hij het wel kan redden.’’ Een tip voor ouders: ,,Vraag een docent wat het meest bijzondere is wat hij of zij op school heeft meegemaakt, welke leerling het meest is bijgebleven. Het gaat niet zozeer om de antwoorden, maar om het gevoel: of deze mensen bij jou en je kind passen.’’

 1. WO in Actie luidt noodklok over structureel overwerk op universiteiten, doet melding bij inspectie

  WO in Actie luidt noodklok over structu­reel overwerk op universi­tei­ten, doet melding bij inspectie

  Hoogleraren, docenten en ondersteunend personeel bij universiteiten werken gemiddeld 12 tot 15 uur per week langer dan hun contract voorschrijft, zonder dat ze daarvoor worden betaald. Volgens WO in Actie dreigt de toppositie van Nederlandse universiteiten in gevaar te komen. De universitaire actiegroep meldt dat structurele overwerk samen met vakbonden FNV en AOb vandaag bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
 2. Gedupeerde kinderopvangtoeslag: ‘Ik wil Rutte zeggen: we laten het er niet bij zitten’
  PREMIUM

  Gedupeerde kinderop­vang­toe­slag: ‘Ik wil Rutte zeggen: we laten het er niet bij zitten’

  Tweehonderd ouders die door de fiscus als fraudeur werden afgeschilderd in de rel om de kinderopvangtoeslag gaan vandaag in gesprek met premier Rutte en minister Hoekstra (Financiën). Steve Kuipers uit Almelo is één van hen. Hij kan nog steeds niet bevatten dat het zo misging met de kinderopvangtoeslag.,,Als je mij vijf jaar geleden had gezegd dat we nu bij de minister-president zitten vanwege kinderopvangtoeslag, dan had ik je voor gek verklaard. Het blijft bizar dit!”