Volledig scherm

Welke school na groep 8? BN DeStem brengt de schoolkeuzegids

voorwoord180.000 leerlingen zetten de grote stap naar het voortgezet onderwijs. Vandaag bij de krant en op deze website brengen we de bijlage ‘Schoolkeuze’. André Trompers, hoofdredacteur van BN DeStem, vertelt over deze special. 

Volledig scherm

We gaan terug naar de winter van 1994. Ik ben 11 jaar jong en moet een keuze maken voor een middelbare school. Ik heb het advies havo-vwo op zak en met het idee dat ik dierenarts wil worden is het ook handig om op dat geadviseerde niveau in te stappen. Ik hoef bij de keuze geen rekening te houden met vriendjes, geen van hen heeft namelijk hetzelfde advies meegekregen. Op dat moment geen fijn gegeven want dat betekent dat ik in mijn eentje mijn nieuwe toekomst in moet stappen. Maar het maakt het ook overzichtelijker.

We besluiten maar praktisch te kiezen, de treinreis naar Oudenbosch kost me een stuk minder tijd dan de busrit naar Breda. De keuze valt dus op het toenmalige Thomas More College. Ik ga er met mijn ouders kijken en besluit na een halve ochtend maar direct om geen andere scholen meer te bezoeken. Eventuele worstenbroodjes van andere scholen kunnen mij dus niet aan het twijfelen brengen. De droom om dierenarts te worden verdwijnt in Oudenbosch al snel als sneeuw voor de zon, omdat vakken als biologie en natuurkunde me niet zo blijken te liggen.

Van de keuze voor het TMC (tegenwoordig Markland College) heb ik geen spijt, maar op die leeftijd je toekomst voorspellen en de keuze daarop baseren is gewoon heel erg moeilijk. Ik hoop dat deze bijlage daarbij toch iets kan helpen en adviseer verder vooral om het gezond verstand te blijven gebruiken en de smaak van de aangeboden lekkernijen niet te zwaar mee te laten wegen.

 1. WO in Actie luidt noodklok over structureel overwerk op universiteiten, doet melding bij inspectie

  WO in Actie luidt noodklok over structu­reel overwerk op universi­tei­ten, doet melding bij inspectie

  Hoogleraren, docenten en ondersteunend personeel bij universiteiten werken gemiddeld 12 tot 15 uur per week langer dan hun contract voorschrijft, zonder dat ze daarvoor worden betaald. Volgens WO in Actie dreigt de toppositie van Nederlandse universiteiten in gevaar te komen. De universitaire actiegroep meldt dat structurele overwerk samen met vakbonden FNV en AOb vandaag bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
 2. Gedupeerde kinderopvangtoeslag: ‘Ik wil Rutte zeggen: we laten het er niet bij zitten’
  PREMIUM

  Gedupeerde kinderop­vang­toe­slag: ‘Ik wil Rutte zeggen: we laten het er niet bij zitten’

  Tweehonderd ouders die door de fiscus als fraudeur werden afgeschilderd in de rel om de kinderopvangtoeslag gaan vandaag in gesprek met premier Rutte en minister Hoekstra (Financiën). Steve Kuipers uit Almelo is één van hen. Hij kan nog steeds niet bevatten dat het zo misging met de kinderopvangtoeslag.,,Als je mij vijf jaar geleden had gezegd dat we nu bij de minister-president zitten vanwege kinderopvangtoeslag, dan had ik je voor gek verklaard. Het blijft bizar dit!”