Volledig scherm
Roosendaal 750 jaar © Roosendaal

Viering 750 jaar wordt volledig Roosendaals

ROOSENDAAL - The Passion, Serious Request, BinckBank Tour en Boels Ladies Tour gaan in 2018 allemaal aan de viering van 750 jaar Roosendaal voorbij. Het opgerichte feestcomité wil helemaal geen evenement dat de stad landelijk op de kaart zet. ,,Het moet een feest zijn van, voor en met de Roosendalers'', zei voorzitter Cor Verbogt maandag tijdens de presentatie van het feestprogramma. 

Dat is nog niet helemaal rond, want met name een aantal grote al bestaande evenementen moet de koppeling aan het jubileumjaar nog bepalen. ,,We kijken naar het verleden, maar ook naar de toekomst. Hoe mooi is het als hier een nieuw evenement ontstaat dat nog jarenlang georganiseerd wordt.'' 

Het programma is een combinatie van bestaande en nieuwe activiteiten. Deze zijn verspreid over heel 2018, al ligt er een focus op de feestweek van 21 tot en met 30 september. Met daarin een zomerfestival, het Roosendaals Treffen, een openlucht totaaltheater, stadsontbijt en Roosendaal Danst. 

De officiële verjaardag van Roosendaal op 5 november wordt ingevuld door een uitvoering van Roosendaals Toneel. Eerder in 2018 zijn er een nostalgische kermis, spel zonder grenzen, leerlingen muziekdag, een voetbaltoernooi en de opening van verschillende routes, concerten en tentoonstellingen. Achter de schermen werkt een collectief schrijvers aan een jubileumboek. Meer zaken zullen na 2018 herinneren aan het jubileumjaar, zo komen er een kunstwerk en jubileumbier. 

Dorpen

Burgemeester Jacques Niederer benadrukte dat het de stad Roosendaal is die 750 jaar bestaat en niet de gemeente. Voor de dorpen is er geen activiteit in het programma opgenomen. ,,Al zijn al onze inwoners natuurlijk van harte welkom. Zoals iedereen welkom is.'' In de promotie richt de stichting zich samen met de VVV dan ook volledig op Roosendalers. Met banieren, posters, raamstickers en spandoeken kan het de stadsbewoners niet ontgaan dat er een jubileum wordt gevierd. 

Zoveel jaar Roosendaal bestaat, zoveel duizend euro denkt de stichting nodig te hebben voor de organisatie. Van deze 750.000 euro is er al 200.000 euro toegezegd door de gemeenteraad die om nog eens 300.000 euro wordt gevraagd. De overige 250.000 euro moet de stichting via sponsorgeld binnenhalen. 

De gemeenteraad wordt gevraagd om voor dit bedrag garant te staan, mocht dat niet lukken. In de komende maanden valt over de financiële bijdrage een besluit. Niederer: ,,Met dit budget kunnen we niet eens zo'n groot landelijk evenement binnenhalen. Dan zou het meteen op zijn en de kracht is juist dat het zo'n Roosendaals feest wordt.''

Volledig scherm
logo Roosendaal 750 jaar © Gemeente Roosendaal
  1. Zeventig jaar geleden verwezenlijke Campie zijn droom: een vliegveld voor West-Brabant
    PREMIUM

    Zeventig jaar geleden verwezen­lij­ke Campie zijn droom: een vliegveld voor West-Bra­bant

    BOSSCHENHOOFD - Wat als Adrie van Campenhout (Campie) kort na de oorlog geen motorpech had gekregen bij Maple Farm? Het was daar dat zijn ketting eraf sloeg en de Gastelse autosloper annex stalhouder een geschikt weiland voor zijn ultieme droom zag: een vliegveld voor West-Brabant. Op 28 augsutus 1949 werd het weiland met een vliegfeest geopend. Dit seizoen viert Seppe het 70-jarig bestaan van het vliegveld.