Roosendaal 750 jaar
Volledig scherm
Roosendaal 750 jaar © Roosendaal

Veel animo Roosendalers voor viering 750-jarig bestaan van stad

ROOSENDAAL - Een nostalgische kermis met spiegeltent middenin de stad. Een ontbijttafel van (symbolisch) 750 meter lang om met z'n allen een eitje te tikken. Het zijn twee voorbeelden van 'tientallen ideeën' die bij de Stichting 'Roosendaal 750 jaar' ingeleverd zijn voor de viering van het stadsjubileum in 2018.

Stichtingsvoorzitter Cor Verbogt is oprecht blij met de 'grote belangstelling' van inwoners en diverse verenigingen en maatschappelijke organisaties voor de feestelijkheden rond het 750-jarig bestaan van Roosendaal. ,,Ik krijg er nu al een heel warm gevoel van.''

De stichting werd vorig jaar opgericht om plan de campagne te maken voor het feest waarbij als uitgangspunt geldt dat de activiteiten een verbindend karakter hebben. ,,Originaliteit en historisch besef zijn trouwens ook belangrijk. Het 750-jarig bestaan moet Roosendalers trots(er) maken op hun stad'', aldus Verbogt die festiviteiten nastreeft op uiteenlopende terreinen: van kunst en cultuur, sport, historie tot culinair en detailhandel. 

Hij wil in dit stadium nog niet teveel ideeën onthullen. ,,Het eerste wat er moet komen, is een feestjaarkalender. Vervolgens moeten we een begroting loslaten op de activiteiten. Het moet allemaal maakbaar en haalbaar zijn.'' De stichting hoopt half mei de kalender concreet te hebben. Volgende week zit Verbogt aan tafel met een stuurgroep onder leiding van burgemeester Jacques Niederer.

De inzet is om het jubilerende Roosendaal in 2018 continue in de schijnwerpers te zetten. Wat Verbogt betreft, zou de aftrap daarvoor al op 31 december om middernacht gegeven kunnen worden. ,,Een Raadhuis dat letterlijk in het licht gezet wordt. Zoiets zou prachtig zijn.''

De officiële datum voor de viering van het 750-jarig bestaan is 9 november 2018. Hoogtepunt moet een feestweek worden in september met mogelijk een openluchtspektakel. De week sluit af met het Roosendaals Treffen dat vanwege de viering van het 750-jarig bestaan wordt opgeschoven van 2017 naar 2018.

Naast Verbogt zijn bekende en minder bekende Roosendalers binnen de stichting actief zoals  Floor Bleijenberg, Ruud van Osta, René Mol, Menno Nefs van de Jongerenraad en Rens van den Oever.