Volledig scherm
PREMIUM
De Markt van Roosendaal met het raadhuis en de St. Janskerk in 1904. © Collectie West-Brabants Archief

Op de plek waar Roosendaal ontstond: de roerige historie van de St. Jan

HISTORIEROOSENDAAL - We hebben het dit jaar allemaal veel gelezen: in het jaar 1268 duikt de naam Roosendaal (of Roosendale) voor het eerst op in de geschiedenis. Op die plek is in de dertiende eeuw een kapel gebouwd dankzij de gelovige inwoners van de gehuchten Langdonk, Kalsdonk en Hulsdonk. 

Zij hadden er schoon genoeg van om voor elke kerkdienst vele kilometers te moeten reizen. En de plek waar ze van de abt van de Abdij van Tongerloo een nieuwe kapel mochten bouwen lag precies in het midden van de dorpen, die alle drie op een donk (heuveltje) lagen.

 1. Samenloop voor Hoop Roosendaal brengt 98.800 euro op

  Samenloop voor Hoop Roosendaal brengt 98.800 euro op

  ROOSENDAAL - Aan de kant klinkt applaus als de eregasten de eerste ronde van de Samenloop voor Hoop lopen. Je ziet de spanning op de gezichten, leven tussen hoop en vrees heeft zijn sporen nagelaten. Op de Wielerexperience is zaterdag om precies 15.00 uur de Samenloop voor Hoop gestart. Tijdens deze wandelestafette lopen mensen 24 uur lang in groepen het rondje van 950 meter, met als doel: geld inzamelen voor KWF Roosendaal en Inloophuis Rose-Linde.
 2. ‘Vergoeding na geweld jeugdzorg is niet nodig’
  Geef uw mening

  ‘Vergoeding na geweld jeugdzorg is niet nodig’

  Het onderzoek naar geweld dat kinderen in de jeugdzorg de afgelopen decennia hebben ondergaan, deed flink wat stof opwaaien. Veel slachtoffers zijn blij met de erkenning en een deel van hen hoopt nu op een schadevergoeding vanuit het Rijk. Zij vinden alleen excuses voor het leed dat hen is aangedaan niet voldoende. Maar helpt geld die vreselijke herinneringen uit te wissen? Is het nodig overheidsgeld te reserveren om dit leed te verzachten?