Hendrik Steenhuis, voorzitter van de rechtbank die het MH17-proces gaat leiden.
Volledig scherm
PREMIUM
Hendrik Steenhuis, voorzitter van de rechtbank die het MH17-proces gaat leiden. © ANP

Dit is dé rechter van het MH17-proces: ‘Hij valt nooit uit zijn rol’

De belangrijkste van de drie rechters in het MH17-proces werd zorgvuldig geselecteerd door de rechtbank. Hendrik Steenhuis is stoïcijns, bloedserieus, terughoudend en daardoor zelfs en een vleugje mysterieus.

Op de pagina /mh17 vind je al het nieuws en achtergrond over het MH17-proces. 

Als iemand wie hoe onverstoorbaar Hendrik Steenhuis te werk kan gaan is het Geert Wilders wel. In zijn minder-Marokkanenproces trok de PVV-leider 26 minuten lang van leer tegen de rechters, in zijn laatste woord, eind 2018.

Over hoe deze rechters waren ‘misbruikt’ voor ‘een politieke afrekening’. Een proces dat ‘stinkt van alle kanten’. En waarvan Wilders was gezegd dat de uitkomst al vast stond. ,,Dat u het vonnis allang geschreven heeft.’’ Een verwijt van vooringenomenheid, raakt rechters hard. Maar Steenhuis bleef rolvast.

  1. Dit moet je weten over eerste dag MH17-proces: ‘Er was nog een Buk, maar die vloog in brand’
    video

    Dit moet je weten over eerste dag MH17-pro­ces: ‘Er was nog een Buk, maar die vloog in brand’

    In de rechtbank bij Schiphol is vanmorgen het MH17-proces begonnen. Waarom werd de vlucht van Malaysian Airlines op 17 juli 2014 uit de lucht geschoten en door wie? ,,Velen hebben lange tijd uitgekeken naar deze dag. Ten gevolge van de verschrikkelijke ramp in juli 2014 zijn 298 mannen, vrouwen en kinderen om het leven gekomen”, opende rechter Hendrik Steenhuis de zitting. Dit moet je weten van dag één.