Plofkraak Breda: ravage is fors, maar markt en winkels open

VideoBREDA - Opnieuw is een pinautomaat van ABN Amro verwoest bij een plofkraak. Woensdagnacht rond 03.30 uur bliezen criminelen de automaat aan de Antwerpenstraat in Breda, in het winkelcentrum Hoge Vucht op. Dinsdagnacht was een ABN-automaat in Zundert al doelwit. 

De schade in Breda is enorm. Na de plofkraak vluchtten twee donkergeklede mannen op een scooter weg, meldt de politie. Ook zou er een auto zijn gezien. Getuigen hoorden twee harde knallen en zagen twee mannen bij de pinautomaat. Er is een onbekend bedrag buitgemaakt. De politie meldt dat een grote zoekactie vooralsnog geen resultaat heeft opgeleverd en roept getuigen op om zich te melden.

Puinhoop

De pui van het pand staat bol. Aan een kant van de gevel zijn veel bakstenen uit de muur geslagen, terwijl om de hoek de omkluizing van de ABN Amro-pinautomaat half naar voren hangt. Overal ligt puin. 

Tekst gaat verder onder foto.

De opruimwerkzaamheden bij de pinautomaat zijn begonnen.
Volledig scherm
De opruimwerkzaamheden bij de pinautomaat zijn begonnen. © MaRicMedia / Tom van der Put

,,Ja, goeiemorgen… Deze keer sta ik bij Moerwijk’’, verzucht een expert van de bank tegen een collega die hij net uit zijn bed heeft gebeld. Hij kan niet uitweiden over de schade, maar kan vanuit zijn ervaring wel beamen dat het deze keer een forse klap is geweest.

Woningen

In de flats bij het automaat is het stil. Nergens brandt licht. Op het eerste gezicht is daar ook geen schade. Geluk bij een ongeluk, de pinautomaat staat betrekkelijk ver verwijderd van de woningen. Maar dat is maar het halve verhaal. Pal naast de ravage bevindt zich een van de ingangen van het aanpalende flatblok. Er had natuurlijk altijd iemand naar buiten kunnen komen op het moment van de plofkraak. Met alle gevolgen van dien.

Tekst gaat verder onder video.

Het gebied rond de plaats delict is tot ver op de parkeerplaats afgezet met linten. De Explosieven Opruimings Dienst EOD kwam rond 05.30 uur aan voor onderzoek. De bomexperts gingen met mondkapjes op aan de slag. Ze zijn voorzichtig te werk gegaan, want de gevel is onstabiel. Ze hebben aanvankelijk geen idee wat de daders hebben achtergelaten.

Op de hoogte

Een ambtenaar van de gemeente regelt onder meer de afzettingen. ,,Ja, de burgemeester is op de hoogte. Dit soort incidenten wordt altijd meteen aan ‘m doorgegeven’’, zegt hij. Waarna hij verder belt: er moeten aannemers worden opgetrommeld, hekken geplaatst, mensen gebeld.

Nog nooit meegemaakt

De schade van de plofkraak is aanzienlijk, maar heeft geen gevolgen voor de opening van het winkelcentrum. Dat zal gewoon opengaan, al zal de ingang aan de westkant, de parkeerplaats, waarschijnlijk nog wel een tijdje gesloten blijven. Wel blijft de kledingzaak van Ter Stal de hele donderdag dicht. Op het plein arriveren in de vroege ochtend de eerste marktkooplui. Ze zetten hun kraan op en kijken verwonderd naar de linten en de puinhoop bij de pinautomaat: ,,Nee, we hebben niks gezien. En nee, zoiets hebben we nog nooit meegemaakt.’’

Tekst gaat verder onder foto.

De pui van het pand staat bol.
Volledig scherm
De pui van het pand staat bol. © MaRicMedia

Brabant geteisterd door plofkraken

Het toenemende geweld waarmee plofkraken gepleegd worden baart de ABN Amro Bank ernstig zorgen. Het gaat om nietsontziende kraken waarbij zware explosieven worden gebruikt en die tot enorm veel onrust in de omgeving leiden. Dat zei een woordvoerder van ABN Amro naar aanleiding van de plofkraak, in de nacht van dinsdag op woensdag in Zundert. Pinautomaten van deze bank verspreid over het land zijn de laatste weken herhaaldelijk doelwit geweest.

In de Tilburgse wijk Reeshof was vorige week rond 03.00 uur ‘s nachts ook een plofkraak. Dit gebeurde bij een pinautomaat aan de Heyhoefpromenade, bij winkelcentrum Heyhoef. Omwonenden schrokken wakker van harde dreunen.

In juni werd in de buurt van de geldautomaat aan de Molenstraat in Zundert een explosief gevonden dat achterbleef na een mislukte plofkraak. Het explosief is toen uit de geldautomaat gehaald en op een andere locatie door de Explosieven Opruimingsdienst tot ontploffing gebracht.

Kaart

Er zijn de afgelopen maanden meerdere plofkraken geweest in Brabant. Vooral ABN Amro was het doelwit. De pogingen tot plofkraak op een geldautomaat van de Rabobank en de nieuwe Geldmaat mislukten: 

Stenen zijn van het pand gevallen na de knal.
Volledig scherm
Stenen zijn van het pand gevallen na de knal. © MaRicMedia / Jeroen Stuve
Plofkraak bij de ABN AMRO in Breda
Volledig scherm
Plofkraak bij de ABN AMRO in Breda © Marcel van Dorst MaRicMedia
Het is een puinhoop bij de pinautomaat.
Volledig scherm
Het is een puinhoop bij de pinautomaat. © Marcel van Dorst MaRicMedia
De gekraakte pinautomaat bij winkelcentrum Hoge Vucht in Breda.
Volledig scherm
De gekraakte pinautomaat bij winkelcentrum Hoge Vucht in Breda. © BN DeStem
Politie en Explosieven Opruimings Dienst bij de plofkraak in de Hoge Vucht in Breda.
Volledig scherm
Politie en Explosieven Opruimings Dienst bij de plofkraak in de Hoge Vucht in Breda. © BN DeStem
  1. Groep van 75 crossers luistert niet als politie ingrijpt in Bosschenhoofd, ‘onacceptabel gedrag’ gaat verder bij station Lage Zwaluwe

    Groep van 75 crossers luistert niet als politie ingrijpt in Bosschen­hoofd, ‘onaccepta­bel gedrag’ gaat verder bij station Lage Zwaluwe

    BOSSCHENHOOFD - Een groep van 75 crossende bestuurders en bijbehorend publiek is zaterdagmiddag van een braakliggend terrein bij vliegveld Breda International Airport weggestuurd. Ondanks dat samenscholen niet is toegestaan, werd dezelfde groep een paar uur later opnieuw gezien bij NS Station Lage Zwaluwe. Daar ging de illegale wedstrijd verder en stond er opnieuw een groep mensen toe te kijken.

In samenwerking met indebuurt Breda