Volledig scherm
Johan Gabriëls © Foto Jan Stads / Pix4Profs

Zelfs bij de beste supporters van het land is de lach inmiddels van het gezicht verdwenen

column3-0! Elf maanden geleden wordt tegen Heerenveen nog een jaar eredivisievoetbal in Breda veilig gesteld. En hoe! Op een zonnige zondagmiddag redt NAC op indrukwekkende wijze zijn geel-zwarte huid. Het gevoel dat overheerst is een gevoel van ongekende trots en intense vreugde. De euforische Yellow Army viert dronken van geluk én met (toen nog) hectoliters Bavaria uitbundig feest. Veilig! Zelfs de Grote Kerk lijkt deze zondag een big smile op haar gezicht te hebben.

Na de handhaving is heel het land het erover eens, het eens zo wanordelijke NAC is een fantastische aanwinst voor de eredivisie. De overvolle tribunes, de hondstrouwe fans, de biercultuur, in Breda gebeurt het. Andere clubs kijken jaloers zuidwaarts, NAC is zowaar een voorbeeld voor velen. Ook intern wordt stevig doorgepakt. De club neemt het stadion over van de gemeente, casht op de Amstel-deal en sponsors staan trappelend van ongeduld in de rij. De vrijage met City is een schot in de roos, de jeugdopleiding dicht in rap tempo het gat met de topclubs en de geschreven cijfers zijn sinds lange tijd weer pikzwart.

Het contrast met de situatie na de ontluisterende 0-4 vernedering tegen FC Utrecht kan niet groter zijn. Woede, teleurstelling, pijn en verdriet vechten om voorrang. Het chagrijn rolt na het laatste fluitsignaal van de (inmiddels akelig lege) tribunes. Het lijkt klaar. Gáán we weer.

De harde les? In een Betaald Voetbal Organisatie draait het uiteindelijk maar om één ding: de prestaties van het eerste elftal. Al het andere is ondergeschikte opsmuk. De ontstane zelfgenoegzaamheid van vorige zomer resulteert in een potje telefoonstaren in de hoop wederom een busje talent te verwelkomen vanuit Manchester. Dat kwam niet, weten we nu. Wél een roestig lelijk eendje vol B-artiesten, twijfelaars en lichtgewichten. Niemand kwam blijkbaar op het idee zélf de boer op te gaan na de exodus van de City-huurlingen. De club maakte een grote blunder door het initiatief uit handen te geven en niet te investeren in kwaliteit op het veld. Dat lijkt een pijnlijke, peperdure les te worden. Zelfs bij de beste supporters van het land is de lach inmiddels van het gezicht verdwenen.

Poll

'Ruud Brood is de juiste man om NAC terug naar de eredivisie te brengen'

'Ruud Brood is de juiste man om NAC terug naar de eredivisie te brengen'

  • Ja (79%)
  • Nee (21%)
4976 stemmen