Volledig scherm
Arno Verschueren en Mitchell te Vrede. © ANP Pro Shots

Wel of geen Breda, een wereld van verschil voor NAC

Tien van de elf punten pakte NAC op eigen veld. Het duel in Zwolle zaterdagavond is een zwaardere opgave dan het bezoek van Heerenveen volgende week.

Een sliding bij de cornervlag volstaat om het vuur in het Rat Verlegh Stadion te doen ontbranden. Ergens is het daarom logisch dat NAC in Breda tot veel meer in staat is dan bij een bezoek aan pakweg Excelsior, VVV-Venlo, PEC Zwolle, Heracles Almelo of FC Emmen. Gekeken naar alleen de thuiswedstrijden zou NAC, met tien uit elf, de negende plaats op de ranglijst innemen. Buitenshuis hield het aan zeven uitstapjes welgeteld een punt over.

De atmosfeer van het ‘Avondje NAC’ is zonder de eigen aanhang niet na te bootsen. Met een gemiddelde van 18.638 toeschouwers is NAC vierde in de ranglijst van drukst bezochte club van Nederland. De adrenaline giert door het lichaam. In Breda speelt het standaard met een man meer, buiten de stadspoorten valt dat voordeel weg.

Datzelfde geldt voor hekkensluiter De Graafschap dat evenals NAC elf punten heeft. Op de Vijverberg, gemiddeld 12.123 toeschouwers, wonnen de superboeren drie keer. Goed voor een elfde plaats op de alternatieve stand gemeten naar alleen de thuiswedstrijden. Ver weg van Doetinchem speelde het tweemaal gelijk. NAC en De Graafschap zijn de enige twee ploegen die zonder zege zijn op vreemde bodem.

Uitreeks NAC 2018-2019
AZ – NAC 5-0
Feyenoord – NAC 4-2
VVV – NAC 3-0
RKC – NAC 2-0*
FC Utrecht – NAC 2-1
ADO Den Haag – NAC 1-1
FC Emmen – NAC 2-0
FC Groningen – NAC 5-2

* KNVB beker

Doelcijfers veelzeggend

Acht officiële wedstrijden (inclusief beker, zie kader) speelde NAC dit seizoen buiten Breda. Zeven werden er verloren, een keer pakte het een punt. De doelcijfers zijn veelzeggend: 6 voor en 24 tegen. In Alkmaar werd het overklast door AZ, tegen VVV, RKC en FC Emmen werd het afgetroefd op inzet en strijd. Bij FC Utrecht werd NAC genekt door de videoscheidsrechter. In de Kuip hield het lange tijd gelijke tred met Feyenoord, zo ook in Groningen waar de spelers het lieten lopen in het laatste half uur met een flink pak rammel als gevolg. Sinds de terugkeer in de eredivisie won NAC in anderhalf jaar twee keer een uitwedstrijd. In september 2017 in De Kuip (Feyenoord, 0-2) en in maart van dit jaar in Den Haag (ADO, 0-2).

De prachtige zege op Vitesse kwam zondag mede tot stand dankzij de supporters die alle registers opentrokken. Die steun zal zaterdag in Zwolle gereduceerd zijn tot een groepje van driehonderd man. Het voordeel van de twaalfde man heeft NAC niet. Alleen al daarom zou een gelijkspel tegen PEC een prima resultaat zijn. Wetende dat Heerenveen vlak voor kerst op de heilig verklaarde zaterdagavond Breda aandoet en de kansen op een nieuwe overwinning een stuk groter zijn.

Poll

'Ruud Brood is de juiste man om NAC terug naar de eredivisie te brengen'

'Ruud Brood is de juiste man om NAC terug naar de eredivisie te brengen'

  • Ja (78%)
  • Nee (22%)
5662 stemmen