Volledig scherm
Onrust na NAC-Willem II rellen. © Perry Roovers/MaRicMedia

Vier maanden cel voor twee relschoppers NAC-Willem II, taakstraffen voor acht andere supporters

UpdateBREDA - Twee NAC-supporters moeten vier maanden de cel in voor de zware rellen vorig jaar na de wedstrijd NAC-Willem II. Acht andere supporters krijgen een taakstraf, variërend van 80 tot 240 uur, eventueel in combinatie met een voorwaardelijke celstraf.

Tijdens de rellen werden politie en beveiligers uitgescholden, geschopt en geslagen met fietskettingen en broekriemen. Supporters trokken stoeptegels uit de grond en gooiden met stukken steen. 

Twee agenten raakten lichtgewond. Dertig supporters werden uiteindelijk aangehouden, vooral uit de achterban van NAC. Een enkeling lichtte de politie zelfs met grof geweld van bed. De verdachten kregen direct een stadion- en gebiedsverbod.

Haarscherpe filmbeelden en foto’s 

De eerste tien supporters staan deze maandag voor de politierechter. Er zitten jongens van begin twintig tussen, die voor het eerst met justitie in aanraking komen. 

Maar ook een vader (41) uit Breda die na de wedstrijd zijn 13-jarige zoontje wegstuurt en daarna zelf gaat rellen. Ontkennen heeft in de meeste gevallen weinig zin; er zijn haarscherpe filmbeelden en foto’s van de ongeregeldheden bij het stadion.

Dertig baco's gedronken 

Pieter N. is de eerste supporter die de rechtszaal binnenloopt. De Bredanaar duikt na die bewuste wedstrijd het café in, vertelt hij aan de rechter. Als hij hoort dat er ‘wat’ bij het stadion aan de hand is, gaat hij terug. 

N. is dronken, heeft misschien wel ‘dertig baco’s’ op. Hij steelt een roze fietsketting en begint ‘een beetje te zwaaien’. ,,Ik heb niemand geraakt.”

‘Dom’, vindt hij nu. ,,Na zoveel drank weet je niet meer wat stoppen is. Je loopt elkaar op te jutten.” Spijt, heeft-ie. ,,Dat ik jullie ben aangevlogen ”, zegt N. tegen de slachtoffers op de tribune. ,,Ik wil verder, een gezin stichten.”

Quote

Het spijt me dat ik jullie zo heb aangevlo­gen, dat had ik nooit mogen doen

Pieter N.

Behoorlijk strafblad 

Bredanaar Wilhelmus de S. en Madenaar Franciscus S. krijgen de hoogste straf: vier maanden cel. De twee hebben al een behoorlijk strafblad, de S. bezondigde zich eerder aan geweldplegingen tegen de politie.

Wat hij tijdens de rellen precies deed, daarover blijft de Bredanaar tijdens de zitting vaag: ,,Er is niet veel gebeurd”, zegt hij onverschillig. En over de twaalf dagen die hij na zijn aanhouding vastzat: ,,Dat vond ik overdreven.”

Franciscus S. biedt daarentegen zijn excuses aan. ,,Ik schaam me er diep voor”, zegt hij. ,,U was strontvervelend”, verzucht de rechter. Hij toont een foto. ,,De agressie straalt ervan af.” S. knikt. ,,Ik moet op de blaren zitten.”

‘Als beesten tekeer gegaan’

Quote

Een van de verbalisan­ten voelde zich minder dan een mens. Dat gaat heel ver.

De officier van justitie

Tegen de verdachten waren door de officier van justitie straffen van drie tot acht maanden cel geëist. De rechter zegt zich echter aan de richtlijnen te houden: een taakstraf van 240 uur. 

Volgens de officier zijn de supporters ‘als beesten tekeer gegaan’. Ze noemt het ‘te absurd’ dat agenten en beveiligers doelwit werden. ,,Mensen die hun werk doen. Een van de verbalisanten voelde zich minder dan een mens. Dat gaat heel ver.”

Wat bezielt iemand, dat probeert ook de politierechter tijdens de zitting te achterhalen. ‘Frustratie’, zegt de een. ‘Gewoon dom’, reageert een ander. ,,Er werd door Willem II-supporters gespuugd, met urine gegooid, geslagen. Ik werd boos”, aldus de 41-jarige vader. Voor de rechter is het niet voldoende. ,,Misschien is er ook gewoon geen goede verklaring voor.”

De andere verdachten, waaronder zeven Willem II-supporters, zullen later voor de rechter moeten verschijnen.

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'Ruud Brood is de juiste man om NAC terug naar de eredivisie te brengen'

'Ruud Brood is de juiste man om NAC terug naar de eredivisie te brengen'

  • Ja (77%)
  • Nee (23%)
6090 stemmen