Joost Gielen.
Volledig scherm
Joost Gielen. © Toin Damen

Raad van commissarissen NAC treedt af, voorzitter Gielen per 1 juni weg

Joost Gielen heeft besloten om onder lichte dwang zijn plaats als voorzitter van de raad van commissarissen (rvc) van NAC af te staan. Zijn positie was al geruime tijd onhoudbaar geworden. Hij wordt vanaf 1 juni tijdelijk opgevolgd door Nicole Edelenbos die tot voor kort nog interim-directeur was.

In de slipstream van de fel bekritiseerde Gielen treedt ook commissaris Joost van Mierlo (juridisch en supporters) per 1 juni af. En daar blijft het niet bij. Berry van Nes (commercie en communicatie) trekt op 31 oktober, als zijn termijn verloopt, de deur achter zich dicht, terwijl  Berry de Kort (financiën) en Robert Coppens (strategisch) het stokje uiterlijk 31 december van dit jaar overgeven. 

Gefaald

Het vertrek van Gielen was in alle opzichten onvermijdelijk. Sinds zijn installering in januari 2014 degradeerde NAC twee keer; 2015 en 2019. Ook Van Mierlo en De Kort maakten al die tijd deel uit van de rvc. Het toezichthoudende orgaan heeft opzichtig gefaald in het controleren en tot de orde roepen van de technisch directeuren Graeme Rutjes en Hans Smulders, de architecten van de degradaties. De commissarissen technische zaken in de periode 2014-2019 (Hubert Baardemans, John Peek en Sepp de Roover) stapten om verschillende redenen op. Peek was de enige van het stel die intern tegengas bood, maar werd zelden gehoord. 

De huidige rvc, in het bijzonder voorzitter Gielen, had geen enkele draagvlak binnen de club. De toezichthouders werden alleen nog de hand boven het hoofd gehouden door grootaandeelhouders Wim van Aalst, Rob van Weelde en Paul Burema die de afgelopen jaren alles op hun beloop hebben laten gaan. 

Na verschillende gesprekken met de Commissie van Aandeelhouders hebben de rvc-leden besloten hun positie ter beschikking te stellen. Edelenbos, eind december aangesteld als interim-directeur en vanaf 1 april opgevolgd door Luuc Eisenga, neemt de komende tijd de taken als voorzitter van de rvc waar.

Poll

Verleng jij je seizoenkaart van NAC?

  • Ja (70%)
  • Nee (30%)
3528 stemmen