Volledig scherm
Robbie Haemhouts gelooft nog in zijn kansen bij NAC. ,,Je gaat mij nog terugzien in de eredivisie." © ©Toin Damen

Pijn bestrijden met avocado's en vis

Koolhydraten zijn de brandstof die sporters nodig hebben om te presteren. Robbie Haemhouts gaat sinds kort tegen de stroom in en eet juist koolhydraatarm.

Melk is goed voor elk, behalve voor Robbie Haemhouts. ,,Kalveren drinken melk van de koe, het is niet natuurlijk dat mensen het drinken, melk is een dierlijk product." Hij kan het weten, want naast voetballer is Haemhouts (34) tegenwoordig zijn eigen voedingsconsulent. ,,Ze zeggen dat melk goed is voor de botten, maar in melk zitten ook suikers." En juist die suikers zijn funest voor de NAC-speler.

Wie denkt dat de Bredase Belg heeft stilgezeten tijdens zijn afwezigheid van acht maanden, zal zich verbazen. Haemhouts zegt zijn voeding 'extreem te hebben veranderd'. De hoeveelheid koolhydraten is substantieel verminderd. Veel minder pasta, aardappelen en rijst bijvoorbeeld. ,,Koolhydraten bevatten suikers en glucose, die zorgen ervoor dat de ontstekingswaardes vaak hoog zijn. Zoals met cruesli het geval is, wat ik vaak 's avonds at. Dat doe ik niet meer, want dat leidt tot ontstekingen en pijn in de achillespees."

Quote

Kalveren drinken melk van de koe, het is niet natuurlijk dat mensen het drinken, melk is een dierlijk product.

Robbie Haemhouts over zijn gewijzigde eetpatroon.

Achillespezen

De 34-jarige middenvelder speelde vorig seizoen in de eerste divisie 27 van de 38 wedstrijden. De ontknoping miste hij vanwege een achillespeesblessure. ,,Ik heb daar lang mee doorgelopen zonder het op een goede manier te behandelen. Het is niet gelukt om het onder controle te houden. Het duurde zo lang, dat ik begon te twijfelen. Komt dit nog wel goed, vroeg ik mezelf af. Mijn beide achillespezen waren overbelast. Eerste de ene kant, daarna de andere."

Voor zijn revalidatie week Haemhouts uit naar Oss om zich daar intensief te laten behandelen. ,,Maar ondanks de vele uren die ik behandeld werd, bleef de ochtendstijfheid aanwezig in mijn achillespezen. Pas na de omschakeling in mijn voedingspatroon is die stijfheid verdwenen. Ik eet meer groente, vis en gezonde vetten (avocado, red.) en minder vlees. Weinig varkensvlees en meer kip, wat een stuk gezonder is. Verder pak ik minder tussendoortjes. Waar ik normaal zes keer per dag kleinere porties nam, doe ik dat nu drie keer per dag."

Quote

Pas na de omschake­ling in mijn voedingspa­troon is de stijfheid in mijn achillespe­zen verdwenen.

Robbie Haemhouts

Contract uitdienen

'Diëtist' Haemhouts is voornemens om zijn contract, dat loopt tot medio 2019, uit te dienen. ,,Ik ren misschien niet meer zoals de jonkies, maar ik heb andere kwaliteiten; het aansturen van spelers en de situaties herkennen wanneer druk moet worden gezet of wanneer in te zakken", zegt hij. ,,Het is niet gezegd dat mijn carrière in 2019 ten einde is, het zou geweldig zijn om, als dat kan, een jaartje te kunnen doorgaan. Met de aanpassingen in mijn voeding heb ik mijn lichaam in ieder geval herontdekt en is mijn lichaam een stuk sterker geworden."

Een gesprek met trainer Stijn Vreven (foto) over zijn rol in het team heeft Haemhouts in Portugal, waar hij iedere dag volle bak is gegaan, niet gevoerd. Later wellicht. ,,We hebben weinig contact. Tijdens het blessuretraject is alleen besproken welke stappen te volgen. Dat was het eigenlijk."

Het is daarom de vraag hoe realistisch het is dat Haemhouts gaat spelen. ,,Ik ben mee op trainingskamp, dus ik ga er vanuit dat ze rekening met me houden. Ik heb niet te horen gekregen dat ik mag vertrekken." Vastbesloten zegt hij: ,,Ja, je gaat mij nog terugzien in de eredivisie."

Volledig scherm
Haemhouts heeft weinig contact gehad met Stijn Vreven. © ©Toin Damen
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement