Ntoko: 'Ik wil alles op alles zetten om iets te betekenen voor NAC'

VIDEOOp 31 maart speelde hij zijn laatste wedstrijd voor NAC. Daarna belandde Chiro Ntoko van de regen in de drup. Even schoot de gedachte door zijn hoofd dat het einde carrière zou zijn. Dat nooit, hield hij zichzelf voor. In Portugal heeft hij een moeilijke periode achter zich gelaten.

Kuit, achillespees, hamstring: achteloos lepelt hij de waslijst aan blessures op sinds zijn komst naar Breda. Hij vertelt het op een toon alsof hij routineus op de markt zijn wekelijkse portie groenten en fruit haalt. Luisteren naar de beresterke Chiro Ntoko, ruig gestalte en zwarte baard met volle sik, heeft iets vertederends. Een jaar na zijn komt staat de teller op tien wedstrijden. De laatste? Negen maanden geleden. ,,Dit voelt als een nieuwe start voor mij.”

Volledig scherm
Chiro Ntoko met NAC in Portugal op trainingskamp. © Pro Shots / Toin Damen
Quote

Soms wist ik het niet meer en dacht ik: ‘Misschien kan ik het niveau niet meer aan’.

Chiro Ntoko

Einde oefening

De centrale verdediger heeft een krappe vier maanden om een nieuw contract af te dwingen, een heidens karwei gezien zijn uitpuilende medisch dossier. ,,Ik moet zorgen dat ik fit word en fit blijf. De rest zullen we gaan zien. Alles kan nog gebeuren. Op de vraag wat ik kan toevoegen aan NAC, kan ik nog geen antwoord geven. Ik zal eerst met het tweede moeten spelen om ritme op te doen.” En bovenal heel blijven, want hij heeft serieus gevreesd dat het einde oefening zou zijn. ,,Soms wist ik het niet meer en dacht ik: ‘Misschien kan ik het niveau niet meer aan.’ Maar dat was het ook niet, want ik heb genoeg wedstrijden in het betaalde voetbal gespeeld.”

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Chiro Ntoko. © Pro Shots / Marcel Bonte
Quote

In mijn hoofd heb ik mijn eigen reden waarom mij dit is overkomen, maar die kan ik niet delen. Later misschien.

Chiro Ntoko

Met de wijsvinger van zijn rechterhand wijst hij naar het gras. ,,Dat ik op het veld mag staan, is voor mij een grote overwinning, omdat ik acht maanden in de gym heb gezeten. Dat was super lastig.” Naast het geloof putte hij kracht uit de woorden van zijn moeder. ,,Zij geeft me een extra boost, ik kan altijd op haar terugvallen. Ze zegt dat ik positief moet blijven en dat terugkijken geen zin heeft. Wij denken dat alles met een reden gebeurt, dus ook dit.” Met de linker wijsvinger tikt hij twee keer tegen zijn slaap aan. ,,In mijn hoofd heb ik mijn eigen reden waarom mij dit is overkomen, maar die kan ik niet delen. Later misschien. Ik wil alles op alles zetten om iets te betekenen voor NAC. Ik heb de ambities om hier langer te blijven en belangrijk te zijn voor het team. Anders kan ik net zo goed stoppen, maar dat is het laatste wat ik wil.” 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Live Voetbal

home logo InternazionaleINT
21:00
PSVPSV
away logo
home logo BarcelonaBAR
21:00
Tottenham HotspurTOT
away logo
home logo LiverpoolLIV
21:00
NapoliNAP
away logo