Volledig scherm
Kans Van Hooijdonk © Marcel van Dorst

Aanvallend onmachtig NAC verliest met 0-1 van Lokeren

Op een sfeervol Sportpark Albano heeft NAC woensdagavond zijn hoofd gestoten tegen een Belgische muur waarin het geen doorgang wist te vinden. Lokeren bracht de Bredanaars de eerste nederlaag van de oefencampagne toe; 0-1.

Ongeveer drieduizend mensen hadden de moeite genomen om naar Oudenbosch te komen waar volgens de vaste volgers van het West-Brabantse amateurvoetbal het beste gras van de regio ligt. Daar, op het groene laken van Victoria’03, dat twee keer per dag besproeid wordt, treffen NAC en Lokeren elkaar waarvan de supportersgroepen al jarenlang een innige vriendschap onderhouden. Beide clubs degradeerden overigens het afgelopen seizoen als hekkensluiter uit de hoogste afdeling en azen op eerherstel.

De Bredase B-garnituur is in de eerste helft niet opgewassen tegen het fysieke en sterkere Lokeren dat enkele rappe (Afrikaanse) spelers in de voorhoede herbergt. Eigenlijk blijven alleen Jan Paul van Hecke, degelijker en robuuster in het verdedigen dan Steve Kapuadi, Wout Neelen en Yassine Azzagari (beiden aan de bal) overeind. Opnieuw wordt ook duidelijk dat het aantrekken van een linksback een absolute must is, zodat de in de duels te lieve Jetro Mashart in de luwte kan groeien.

Tweede doelman

Punt van aandacht is tevens de positie van tweede doelman. Sem Custers is te groen en op dit moment geen veilig alternatief indien Nick Olij geblesseerd raakt. In de tiende minuut schuift hij pardoes de bal in de voeten van een tegenstander en wordt hij gered door de paal. Vijf minuten later is hij kansloos als voormalig Belgisch international Jelle van Damme een hoekschop met zijn kale hoofd snoeihard tegen de touwen slaat.

In de pauze gooit Ruud Brood het roer om en brengt hij met Roger Riera, Arno Verschueren, Mounir El Allouchi en Finn Stokkers vier vaste krachten in het veld. Behoudens wat geblokte schoten leveren de wisselingen weinig gevaar op. NAC ontbeert creativiteit, daadkracht en diepgang. Zo trekt Andrija Filipovic voornamelijk naar binnen, is Jordan van der Gaag meer een centrale man en is Mounir El Allouchi ook niet de speler die op snelheid de achterlijn haalt.

Vergeleken met de zeges op Lokomotiva Zagreb (3-0) en Kortrijk (2-1) is het tegen Lokeren behelpen in aanvallend opzicht. Zaterdag (13.00 uur) op Het Kasteel tegen Sparta gaat NAC verder met de oefencampagne.

NAC - Lokeren 0-1 (0-1) - 16. Van Damme 0-1.

Opstelling NAC: Custers; Neelen, Van Hecke (46. Riera), Kapuadi (60. Van Hecke) Mashart; Van Der Gaag (46. Verschueren), Azzagari (75. Van der Gaag), Damen (80. Van Hooijdonk), Bohui (46. El Allouchi); Filipovic en Van Hooijdonk (46. Stokkers). 

Bekijk hier wat Verschueren te zeggen had na de wedstrijd: