Volledig scherm
Het Rat Verlegh Stadion in Breda. © Wesley Dielemans/Dutch Drone Adventures

NAC koopt stadion niet, wel wordt huur flink verlaagd

BREDA - NAC koopt het Rat Verlegh Stadion voorlopig niet terug van de gemeente Breda. Wel dalen de huurlasten voor de voetbalclub met 130.000 euro jaar. Dat zei wethouder Paul de Beer maandag in een sessie waarin de gemeenteraad werd bijgepraat over het stadiondossier. 

In september waren NAC en de gemeente overeengekomen dat NAC tot vrijdag 31 mei 2019 het exclusieve recht kreeg om (een deel van) het stadion te kopen voor 5,5 miljoen euro. Uiteindelijk heeft NAC besloten de optie niet te lichten. 

Garantstelling

Een van de redenen daarvoor is dat  NAC om de financiering rond te krijgen een garantstelling van de gemeente nodig had van ongeveer de helft van de koopsom. “Dat vonden wij nogal ingewikkeld. Want dan zouden wij geen eigenaar meer zijn maar wel nog garant staan”, aldus De Beer.  

Een andere reden is, dat nog los van de garantstelling, de financiële mogelijkheden voor NAC beperkt zijn. “Als we ons geld nu in stenen moeten steken of moeten lenen, blokkeren we daarmee geldstromen die we hard nodig hebben voor het bedrijf”, aldus NAC-directeur Luuc Eisenga, die ook aanwezig was bij de sessie.

Huurverlaging 

De urgentie voor NAC om het stadion te kopen is bovendien niet meer zo groot omdat de huurlasten flink dalen. Het huurcontract, dat vijf jaar loopt, moet dit jaar worden aangepast en gezien de lage rente, kan de gemeente een veel lagere huur vragen. De huur was 820.000 euro (exclusief btw) huur per jaar en wordt nu 690.000 euro.

Eisenga wil het stadiondossier nu laten rusten: “We hebben andere zorgen aan ons hoofd. We willen de club nu vooral weer op een acceptabel niveau laten voetballen.”

Promoveren

De NAC-directeur zei dat de situatie in de toekomst wel kan veranderen omdat het voor de langere termijn wel interessant blijft om het stadion in eigen handen te hebben. “Ik sluit niet uit dat als we over een jaar promoveren, we hier weer zitten en met een andere horizon naar de kwestie kijken.”

Voor de prijs van 5,5 miljoen euro had NAC overigens slechts een deel van het stadion kunnen kopen. NAC had daarvoor onder meer het hoofdgebouw, het veld, de tribunes en één hoektoren kunnen krijgen. De rest zou de gemeente houden of is in handen van derden. 

Andere kopers

In theorie kunnen nu weer andere partijen bij de gemeente  aankloppen om het stadion te kopen. “Maar daar ligt niet onze prioriteit. Wij richten ons nu op het actualiseren van het huurcontract met NAC. Mochten zich andere partijen melden, dan gaan wij eerst overleggen met NAC,” aldus wethouder De Beer.

  1. Lichtsloepenparade Breda: weer en sfeer optimaal

    Lichtsloe­pen­pa­ra­de Breda: weer en sfeer optimaal

    BREDA -Een bonte stoet vrolijk verlichte bootjes en boten trok zaterdagavond door de Bredase singels naar de Nieuwe Haven. Het is inmiddels een traditie op de derde zaterdag in september: de Lichtsloepenparade. De tientallen sloepen werden vanaf de kant bekeken en toegejuicht door honderden belangstellenden. Op de oevers van de singels en met name op de bruggen hadden de bemanningen een groot publiek. Het verzamelen in de Nieuwe Haven was een feestje voor zowel de mensen op het water en op de kant. Het weer werkte mee als bijna nooit tevoren en de sfeer onder de mensen deed de rest.

In samenwerking met indebuurt Breda