Rat Verlegh Stadion.
Volledig scherm
Rat Verlegh Stadion. © BSR Agency

NAC in isolatie, KNVB adviseert stadion en trainingscomplex te sluiten

Het kantoorpersoneel van NAC werkt al een tijdje vanuit huis en de jeugdopleiding ligt sinds vorige week stil. Vanaf maandag is ook het eerste elftal van de eerstedivisionist aan de beurt. De KNVB heeft besloten dat betaald voetbalclubs gehoor moeten geven aan het advies om tot en met 6 april alles op slot te doen, ook het stadion en de trainingsfaciliteiten. NAC geeft gehoor aan dat advies.

Sportkoepel NOCNSF riep eerder al op om alle trainingscentra en huisvesting voor topsporters te sluiten. De topsporters, waaronder vele olympiërs die naar de Olympische Spelen in Tokyo gaan, zullen waar mogelijk thuis hun aangepaste trainingsschema's moeten volgen.

De KNVB volgt dat voorbeeld. Aanleiding is het besluit van het kabinet dat alle sportclubs in Nederland dicht moeten. In een toelichting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de voetbalbond zondag te horen gekregen dat alle sportaccommodaties tot 6 april niet meer gebruikt mogen worden. 

De nieuwe maatregelen houden tevens in dat de eredivisie en de eerste divisie niet in het eerste weekend van april hervat worden. Nadat eerder al Cambuur - NAC (13 maart) en FC Den Bosch - NAC (20 maart) werden afgelast, gaat ook NAC - Telstar (3 april) en De Graafschap - NAC (6 april). Vanzelfsprekend is ook het oefenduel met KV Mechelen op 26 maart geschrapt vanwege alle restricties die er inmiddels gelden door de uitbraak van het coronavirus.

Een binnenlands reisverbod heeft NAC zijn spelers nog niet opgelegd zoals sommige eredivisieclubs dat wel hebben gedaan. Coronatesten zijn er ook niet uitgevoerd bij de voetballers, omdat er nog geen aanleiding toe is laat de Bredase club weten. Dat het aantal coronatesten in Nederland beperkt verkrijgbaar zijn, heeft daarmee te maken. Pas als iemand bij NAC besmet raakt met het virus zal de voltallige spelersgroep indien mogelijk getest worden op corona.

September

De vraag is nu wat NAC gaat doen aangezien trainer Peter Hyballa tot en met 6 april niet meer met zijn spelers in Zundert terecht kan en niemand weet wanneer de competitie hervat wordt. De komende dagen zal daar meer duidelijkheid over moeten komen. De Engelse krant The Independent meldde zaterdag dat het Europese voetbal (Champions League en Europa League, red.) pas in september hervat wordt om de nationale competities ruimte te verschaffen. Dinsdag vergadert de UEFA via een videoverbinding met vertegenwoordigers van de 55 aangesloten nationale voetbalbonden.

Poll

Wat te doen met de eerste divisie?

Wat te doen met de eerste divisie?

  • Wachten totdat er weer gevoetbald kan worden (32%)
  • Per direct stoppen (68%)
672 stemmen