Volledig scherm
Pele van Anholt met Cody Gakpo. © BSR Agency
2
EINDE
0
  • Luuk de Jong 5'
  • Donyell Malen 71'

NAC houdt schade beperkt bij koploper PSV: 2-0

Op het moment dat NAC stiekem denkt aan de gelijkmaker en dagdroomt over een stuntje, schiet Donyell Malen alle hoop aan diggelen. Zeventig minuten lang houdt het PSV bij, daarna is het over en sluiten. De 2-0 in Eindhoven, een uitslag die meevalt, is de zesde nederlaag voor NAC in dit kalenderjaar en de zesde keer dat het zonder doelpunt blijft.

In Eindhoven valt de Bredase hekkensluiter terug op een 5-4-1-systeem. De sporadische keren dat het de bal luttele seconden in eigen beheer heeft, ondersteunen Ramon Pascal Lundqvist of Giovanni Korte de eenzame strijder Mitchell te Vrede. Negentig procent van de tijd waant de spits zich echter een roepende in de woestijn. Dat het bij rust slechts 1-0 staat, Luuk de Jong troeft na vijf minuten Erik Palmer-Brown eenvoudig af op een voorzet van Cody Gakpo, heeft het te danken aan Benjamin van Leer, de lat en aan PSV dat weinig aanstalten maakt om tot een monsterscore te komen.

De ultraverdedigende tactiek is niet uit nood geboren. Mitchell van der Gaag houdt immers vier aanvallende krachten op de bank. Mikhail Rosheuvel is na zijn disciplinaire schorsing gedegradeerd tot reservespeler. Het vaak te laat komen en het weinig teamgerichte gedrag, zal ongetwijfeld meewegen in de beslissing van de trainer om een van zijn meest bepalende spelers van de eerste seizoenshelft uit het elftal te houden. Samen met de structureel tegenvallende Robert Mühren, de Spaanse ballerina Paolo Fernandes en de wisselvallige Gervane Kastaneer kijkt Rosheuvel vanaf de kant toe.

Tot hier en niet verder

Met het in de koelkast zetten van Rosheuvel geeft Van der Gaag aan dat hij op het punt is gekomen: tot hier en niet verder. Het lijkt verder onvoorstelbaar dat Karol Mets ooit nog een minuut speelt in het shirt van NAC. De Est, vrijdag weggestuurd van de training, is met zijn transferverzoek uitgegroeid tot het vleesgeworden voorbeeld van een broodvoetballer. Zijn vervanger op de bank zaterdagavond, het Zeeuwse talent Jan Paul van Hecke, heeft ongetwijfeld meer op met de roemruchte geelzwarte kleuren van NAC. Het verdwijnen van de recalcitrante Mets is allesbehalve een gemis. Zijn partner in crime Menno Koch krijgt om onduidelijke reden wel nog steeds een basisplaats.

Meteen na rust lijkt De Jong met zijn tweede treffer de wedstrijd in het slot gooien als hij bij de tweede paal boven Alex Gersbach uittoornt. De rake kopbal wordt na inmenging van de VAR afgekeurd. Na tal van discutabele beslissingen (FC Utrecht uit, PSV thuis en Vitesse uit) zit het de Bredanaars ook een keer mee met de videoscheidsrechter waar zoveel om te doen is in voetballand. Verrassend genoeg worden de bezoekers nauwelijks nog op de proef gesteld en is Koch in eendrachtige samenwerking met Te Vrede zelfs dicht bij de gelijkmaker. Het leidt tot afkeurend gefluit in een mat en gezapig Philips Stadion dat nog een keer opveert bij de 2-0 van invaller Malen.

Reddingsboei

Negen wedstrijden resten NAC om zich vast te klampen aan de reddingsboei van de nacompetitie. Vijf punten en een slechter doelsaldo is de achterstand die moet worden goedgemaakt op De Graafschap. Te beginnen volgende week zaterdag als FC Utrecht naar het Rat Verlegh Stadion komt. Veel is verloren, maar nog niet alles. Het is te hopen dat de spelers van dat besef doordrongen zijn.  

Bekijk hieronder de reactie van Mitchell te Vrede: