NAC
Volledig scherm
NAC © BSR Agency

‘NAC en De Graafschap zijn de favorieten voor promotie’

De weg is nog lang. Maar de top van de eerste divisie heeft al vorm gekregen. NAC behoort samen met De Graafschap, SC Cambuur en Excelsior tot de topkandidaten voor de twee directe promotieplaatsen. Wat zijn hun krachten en valkuilen?

De top 7 van de eerste divisie.
Volledig scherm
De top 7 van de eerste divisie. © M Kuster

Bij De Graafschap draaien ze er sinds de degradatie geen moment omheen. Meteen weer promoveren, luidt de doelstelling in Doetinchem.

Het liefst via een kampioenschap. Ook bij NAC en Excelsior zien ze de versterkte promotieregeling - vanaf dit seizoen promoveren twee clubs rechtstreeks - als de ultieme kans weer snel weg te komen uit de jungle van de eerste divisie.

Na een kwart competitie heeft de eerste schifting in de promotiestrijd al plaatsgevonden. De drie degradanten vormen samen met SC Cambuur, dé verrassing tot dusver, de top van de ranglijst.

Favorieten

Quote

Er is wat mij betreft geen uitgespro­ken favoriet. De verschil­len zijn klein.

Dean Koolhof (24), voetballer Helmond Sport

,,De Graafschap en NAC zijn de favorieten voor directe promotie”, stelt FC Volendam-trainer Wim Jonk onomwonden. De ex-international heeft met zijn club drie van de vier topploegen ontmoet.

De wedstrijden tegen De Graafschap (3-0) en SC Cambuur (0-4) zijn met duidelijke cijfers verloren. In het thuisduel met koploper NAC heeft Volendam stuntwerk geleverd (2-1 zege).

,,Maar NAC is een gerenommeerde club’’, zegt Jonk. ,,Ze spelen met veel passie, maar durven ook in te zakken. De Graafschap speelt met enthousiasme en heeft veel kracht in de ploeg. Dat kan het verschil maken. Ik verwacht Excelsior ook in die strijd.’’

Jonk is voorlopig het meest onder indruk van Cambuur. De trainer die in Volendam de filosofie van Johan Cruijff predikt, looft het ‘aanvallende en dynamische spel’ van de Friese club. ,,Ze scoren veel vanuit aanvallende intenties.’’

Veel tegengoals

Van de drie degradanten stelt Excelsior het meest teleur. De Kralingers incasseren veel tegengoals (negentien). ,,Excelsior viel mij tegen, ook al verloren wij daar in de slotfase met 3-1”, zegt Helmond Sport-speler Dean Koolhof (24).

De voetballer uit Duiven (ex-De Graafschap) heeft met zijn ploeg forse nederlagen geleden tegen Cambuur (5-1) en NAC (5-1).

,,Er is wat mij betreft geen uitgesproken favoriet. De verschillen zijn klein. Ik denk dat Cambuur het ver kan schoppen. Maar ik geef De Graafschap en NAC ook een goede kans op directe promotie.”

Zijn er dan nog ‘dark horses’? Omdat Jong Ajax en Jong FC Utrecht als beloftenteams niet meedingen naar promotie, is het ambitieuze Almere City FC voorlopig ‘the best of the rest’. Jonk: ,,Ik zie Go Ahead Eagles (negende met veertien punten, red.) nog altijd als een outsider.”

NAC
kader Begroting: 9,5 miljoen euro
Spelersbudget: 2 miljoen euro
Doelstelling: promotie
Trainer: Ruud Brood (sinds maart 2019)

Krachten:
+ De verdedigende organisatie, onder leiding van de uitblinkende doelman Nick Olij, staat als een huis. De Parel van het Zuiden heeft al vijf keer met één doelpunt verschil gewonnen, waarvan driemaal met 1-0.
+ Met spelers als Luka Ilic, Sydney van Hooijdonk en Huseyin Dogan heeft NAC krachten die een duel kunnen beslissen.
+ Het kolkende Rat Verlegh Stadion. Met gemiddeld ruim 17.000 toeschouwers is NAC in eigen huis vrijwel onverslaanbaar.

Valkuilen:
- Het team van Ruud Brood is piepjong, getuige alleen al de vier tieners in de basis in het laatste duel met NEC (1-0 zege). De gemiddelde leeftijd bedraagt slechts 22 jaar. Jeugdigheid gaat vaak gepaard met wisselvalligheid en kan dus een valkuil worden.
- Het gebrek aan scorend vermogen. Van de ploegen uit het linkerrijtje scoort voorlopig alleen nummer tien Roda JC (dertien goals) minder dan koploper NAC (vijftien treffers).

Sterspeler:
Sydney van Hooijdonk ontpopt zich de laatste weken tot de publiekslieveling. De pas 19-jarige aanvaller, zoon van voormalig international Pierre, is in de laatste vier duels drie keer beslissend geweest.

SC Cambuur
kader Begroting: 5 tot 6 miljoen euro
Spelersbudget: 1,5 miljoen euro
Doelstelling: top 5
Trainer: Henk de Jong (eerste seizoen)

Krachten:
+ Cambuur scoort aan de lopende band. De Friezen hebben met 24 goals na Jong Ajax (27) de meest productieve ploeg van de eerste divisie. Veel gevaar komt van de vleugelflitsers Issa Kallon en Ragnar Oratmangoen.
+ Met Sonny Stevens staat er een betrouwbare doelman onder de lat. De keeper is dit seizoen pas zes keer gepasseerd.
+ Er staat weinig druk op de spelersgroep. De Friese club heeft ambities, maar geen haast. Cambuur stapt naar verwachting in 2021 over naar een nieuw stadion en wil dán in de eredivisie spelen.

Valkuilen:
- Cambuur leunt voor een groot deel op talentvolle voetballers. De kans dat zij vroeg of laat een terugval krijgen, is groot.
- De sterke start zorgt voor een favorietenrol in veel wedstrijden. Tegenstanders stellen zich in op het spel van Cambuur. Aan die nieuwe status moet de ploeg van trainer Henk de Jong nog wennen.

Sterspeler:
Robert Mühren is in bloedvorm. De 30-jarige spits is met acht doelpunten de topscorer van de eerste divisie. Mühren is tevens ervaren en een balvast aanspeelpunt.

De Graafschap
kader Begroting: 7 miljoen euro
Spelersbudget: 1,8 miljoen euro
Doelstelling: kampioenschap
Trainer: Mike Snoei (eerste seizoen)

Krachten:
+ De Graafschap leunt op een oerdegelijke defensie. Hidde Jurjus is met vier tegentreffers de minst gepasseerde doelman.
+ Aan ervaring en fysieke kracht geen gebrek. Gelouterde krachten als Ralf Seuntjens, Gregor Breinburg en Ted van de Pavert geven het elftal body en zorgen ervoor dat andere spelers kunnen excelleren.
+ De Vijverberg is een onneembare veste. Alleen Almere City FC (0-0) heeft tot nu toe een resultaat behaald in Doetinchem.

Valkuilen:
- De Graafschap scoort de laatste weken moeizaam. In uitduels heeft dat al drie keer geresulteerd in onnodig puntenverlies.
- Bij afwezigheid van Daryl van Mieghem zit er weinig diepgang in de ploeg. Als creatieve spelers als Stef Nijland en Mohamed Hamdaoui hun dag niet hebben, oogt het aanvalsspel al snel statisch.

Sterspeler:
Branco van den Boomen. De spelmaker, in de zomer voor 3 ton gekocht van FC Eindhoven, geldt als een van de beste spelers van de eerste divisie. Bij De Graafschap moet zijn rendement (één doelpunt en twee assists) nog omhoog.

Excelsior
kader Begroting: 5 miljoen euro
Spelersbudget: ongeveer 1,5 miljoen euro
Doelstelling: promotie
Trainer: Ricardo Moniz (sinds april 2019)

Krachten:
+ Excelsior heeft veel scorend vermogen. Jeffry Fortes is de meest opvallende schakel. De tot middenvelder omgeturnde rechtsback is clubtopscorer met vijf doelpunten.
+ Ricardo Moniz heeft met Stijn Meijer, Elías Már Ómarsson en Joël Zwarts drie verschillende type spitsen tot zijn beschikking. Om iets te forceren, kan de trainer dus makkelijk overstappen op een ander strijdplan.
+ Standaardsituaties zijn een wapen. De Kralingers hebben al vier keer uit een hoekschop gescoord.

Valkuilen:
- Een simpele blik op de ranglijst verraadt direct waar het aan schort: Excelsior is defensief uiterst kwetsbaar, getuige de negentien tegendoelpunten. Het vertrek van Jurgen Mattheij, een leider en rots in de branding, laat zich duidelijk voelen.
- Er staat een smalle selectie. Blessures en schorsingen zijn moeilijk op te vangen.

Sterspeler:
Luigi Bruins, het creatieve brein van Excelsior. Als de ervaren spelmaker ontbreekt, blijft er weinig creativiteit over. Dat is de afgelopen weken wel gebleken tijdens zijn schorsing van drie wedstrijden..

Poll

Verleng jij je seizoenkaart van NAC?

  • Ja (70%)
  • Nee (30%)
3528 stemmen