Volledig scherm
Piet Cremers © Pro Shots

Manchester City berooft NAC van geheime wapen

Een half jaar geleden tekende hij een nieuw driejarig contract bij NAC, vanaf aankomende maandag gaat hij kennis inzetten voor Manchester City. Video-analist Piet Cremers maakt als eerste persoon de omgekeerde overstap, van NAC naar City in plaats van City naar NAC. 

Cremers heeft een verbintenis voor onbepaalde tijd getekend bij de ongenaakbare koploper van de Premier League en wordt video-analist van de beloften (EDS) van Manchester City, het team waarvan NAC ieder jaar vier tot zes spelers in bruikleen krijgt. Dat heeft Cremers bevestigd. De vorige zomer van RKC overgenomen Roderick van der Ham wordt intern doorgeschoven als zijn opvolger, daarnaast zal NAC verder op zoek gaan naar een nieuwe video-analist om met twee fulltime mensen die post die kunnen blijven bemannen.

In het spoor van toenmalig trainer Marinus Dijkhuizen, met wie hij succesvol had samengewerkt bij Excelsior en het Engelse Brentford, werd Cremers in 2016 als performancecoach toegevoegd aan de staf van NAC. Naar verluidt heeft Manchester City nu een vergoeding betaald om de videoanalist over te nemen van NAC. 

Toeval

In juli 2016 zei hij het volgende over zijn werkzaamheden: „Op korte termijn krijgen we een uitschuifmast van tien meter langs het veld. Daarmee nemen we alle trainingen op. Zo analyseren wij niet alleen de wedstrijdbeelden, maar kunnen we dagelijks met de spelers aan de slag. Bij NAC werken we volgens het Expected Goals Model. Dat is een kansberekeningprogramma. Ik zal je een voorbeeld geven om het duidelijk te maken. Als een speler honderd keer vanaf veertig meter op doel schiet, is de kans één procent dat de bal erin gaat. In de gevarenzone (het strafschopgebied) is de kans op succes groter. Een team kan drie wedstrijden op rij winnen door een afstandsschot van dertig meter. Maar op de lange termijn sorteert dat geen effect. De drie goals van grote afstand zijn gebaseerd op toeval."

Statistisch is er volgens Cremers een grotere kans in de gevarenzone. ,,Met als onderscheid dat een lage voorzet met een schietkans een hoger slagingspercentage heeft dan een hoge voorzet met een kopbal. Het Vitesse van Peter Bosz stond bij de winterstop twee seizoenen terug in het rechterrijtje, maar op basis van schoten en kansen hadden zij derde moeten staan. In de tweede seizoenshelft eindigen ze als tweede en overall als vijfde. Het gaat om de manier van voetballen en de gedachte die er achter zit. Getallen zijn variabel, maar je schakelt wel een stukje emotie uit. Manchester City is nog niet zover met dit model. Door middel van kennisdeling maken beide clubs elkaar sterker.”

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement