Rat Verlegh Stadion.
Volledig scherm
Rat Verlegh Stadion. © Soccrates/BSR Agency

KNVB krijgt te horen: eredivisie en eerste divisie vallen buiten verbod op bijeenkomsten

De sportcompetities in Nederland vallen niet onder het coronabeleid van de overheid om evenementen en bijeenkomsten in Nederland te verbieden tot 1 juni. Over het verdere verloop van eredivisie, eerste divisie en het amateurvoetbal wordt pas een besluit genomen in aanloop naar 6 april. Als het betaalde voetbal voor 1 juni al wordt hervat, dan zal dat voor lege tribunes gebeuren. 

Er heerste gisteren onduidelijkheid of de nieuwe overheidsmaatregelen ook golden voor de sport. Vandaag verschafte het ministerie van VWS duidelijkheid aan de KNVB: het advies van het RIVM met betrekking tot sportverenigingen is ongewijzigd gebleven en loopt dus tot en met 6 april, en niet tot 1 juni zoals overal in eerste instantie te lezen was. De voetbalbond houdt zo nog een sprankje hoop dat de competities in het betaalde- en amateurvoetbal nog kunnen worden uitgespeeld.

De bond werkt nu met drie scenario’s:
•  Competities worden uitgespeeld voor 30 juni (tot juni zonder publiek)
• Competities worden uitgespeeld na 30 juni
• Competities worden niet uitgespeeld

De KNVB praatte de profclubs vandaag via een videoverbinding bij over de gevolgen van de aangescherpte richtlijnen van de overheid. Voor sport blijven de eerdere maatregelen voor corona gelden. Voor 6 april wordt bekeken of en wanneer er weer wedstrijden kunnen worden gespeeld. Tot dan blijven alle sportclubs en sportvoorzieningen dicht. Sporten in openbare ruimte is alleen toegestaan met maximaal drie mensen, die minimaal 1,5 meter afstand van elkaar nemen.

  1. Podcast | Terugblik EK’88: ‘Iedereen had zo’n hartgrondige hekel aan Duitsers’

    Podcast | Terugblik EK’88: ‘Iedereen had zo’n hartgrondi­ge hekel aan Duitsers’

    In deze aflevering van de AD Voetbal podcast blikken Sjoerd Mossou, Peter van Duyl en Mikos Gouka aan de hand van Hidde van Warmerdam terug op het EK voetbal van 1988. Het EK dat gewonnen werd, maar waarin de wedstrijd tegen West-Duitsland het allerbelangrijkste was. Over het sentiment toen, in Nederland. De tijd voor massale shirtverkoop, voor getrainde perspraatjes en voor politieke correctheid naar je tegenstander toe.