Volledig scherm
Menno Koch. © Pro Shots

'Kan nog steeds niet verklaren hoe het heeft kunnen gebeuren'

Tot een uitspraak over zijn rentree laat hij zich niet meer verleiden. Als Menno Koch een ding heeft geleerd, is dat hij niet te ver vooruit moet kijken. Leef de dag, de zorgen zijn voor morgen. De ene keer sluit hij aan voor de groepstraining, de volgende keer werkt hij een individueel programma af met de herstelcoach of trapt hij in het krachthonk op een hometrainer zijn kilometers weg. ,,Het is voor mij stapje voor stapje en dan kijken hoe de knie reageert."

Haastige spoed is zelden goed, heeft de centrale verdediger letterlijk aan den lijve ondervonden. ,,Vier weken geleden was ik even ver als dat ik nu ben en had ik in mijn hoofd om misschien de laatste twee wedstrijden voor de winterstop mee te doen", zegt Koch bij een ondergaande Portugese zon die langzaam verdwijnt achter een verzameling pijnbomen. ,,Omdat ik net iets te veel van de knie heb gevraagd, kreeg ik een terugslag. Daardoor wil ik eerst rustig opbouwen en is het moeilijk om aan te geven binnen welk tijdsbestek ik weer speelklaar ben."

Coulissen

Vrijwel uit het niets verdwijnt Koch in november van het toneel, alsof hij in de coulissen van een trapje is gekukeld. Aan een onafgebroken serie van elf duels (inclusief beker) waarin hij geen minuut miste, komt abrupt een einde. De oorsprong van de blessure is te herleiden naar Utrecht, zondag 29 oktober. Een kwartier voor tijd voelt hij een pijnscheut in zijn knie. Een scheurtje in de meniscus blijkt later. Dat staat overigens geheel los van de kruisband die hij in maart van 2015 afscheurde. ,,Dit was mijn andere knie, dat heeft er niks mee te maken. Mijn rechterknie voelt juist sterker aan dan ooit tevoren. Als mensen naar die knie vroegen, zei ik altijd: 'Als er iets gebeurt, zal het eerder met de andere knie zijn, want de rechterknie voelt enorm stevig aan. Helaas is het nu de beurt aan de linkerknie. Het was best wel raar, wat zelfs na het terugzien van de beelden kan ik nog steeds niet verklaren hoe het heeft kunnen gebeuren."

Quote

Helaas is het nu de beurt aan de linkerknie. Het was best wel raar, wat zelfs na het terugzien van de beelden kan ik nog steeds niet verklaren hoe het heeft kunnen gebeuren

Vanwege zijn wankele fysieke staat was er intern aanvankelijk een kleine discussie of Koch mee zou gaan op trainingskamp. ,,Ik heb aangegeven dat ik dat heel graag wilde, puur en alleen vanwege het teambelang. Op zo'n trainingskamp zit je zeven dagen en 24 uur per dag op elkaars lip, iedereen komt in zo'n week dichter bij elkaar. Het team wordt hechter. Persoonlijk vind ik het belangrijk om hier bij te zijn, daarnaast is het natuurlijk geen straf om onder deze omstandigheden in Portugal te zijn. De faciliteiten zijn top en het weer is prima. Dit is net even lekkerder dan revalideren in Zundert."

Koch leeft van dag tot dag en bekijkt per training hoe de knie zich houdt. Geen flauw idee wanneer hij beschikbaar is voor wedstrijden, een streefdatum heeft hij niet. ,,Die druk wil ik mezelf niet meer opleggen. Anders ga ik forceren en ben ik nog verder van huis. Helaas overkomt me dit twee keer bij NAC, de enige twee blessures die ik in mijn carrière gehad heb. Ik moet me hier gewoon doorheen vechten." Om daarna proberen zijn plekje terug te veroveren. Maar dat zijn, zeker voor Koch, zorgen voor later. Eerst fit worden.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement