Sydney van Hooijdonk viert zijn eerste doelpunt tegen Jong AZ
Volledig scherm
Sydney van Hooijdonk viert zijn eerste doelpunt tegen Jong AZ © BSR Agency
1
EINDE
2
  • Tijjani Reijnders 31'
  • Sydney van Hooijdonk 71' 82'

Invaller Van Hooijdonk opent rekening in betaalde voetbal en leidt NAC langs Jong AZ

Na het teleurstellende gelijkspel tegen Jong FC Utrecht (0-0) heeft NAC maandagavond de rug gerecht. Op karaktervolle wijze boog de ploeg van Ruud Brood een achterstand om. Invaller Sydney van Hooijdonk werd de grote man door beide treffers voor zijn rekening te nemen: 1-2.

Liefst 310 supporters trotseerden maandag de drukke avondspits en vonden de weg naar het Yanmar Stadion in Almere. Daar zagen de Bredanaars een NAC dat de eerste helft zeker niet slecht voor de dag kwam. Het flink versterkte Jong AZ toonde bij vlagen zijn klasse, maar de kansen waren hoofdzakelijk voor NAC. Met name bij Finn Stokkers ontbrak het echter aan scherpte.

Na een openingsfase van aftasten kroop NAC na een klein kwartier steeds meer uit zijn schulp. Veelal via creatieve ingevingen van Luka Ilic combineerde de ploeg van trainer Ruud Brood op de helft van Jong AZ. Dezelfde Ilic was het dan ook die de eerste grote kans kreeg. Na een goed voorwerk van Arno Verschueren treuzelde de Serviër echter te lang.

Het was een startschot voor een aantal opeenvolgende mogelijkheden voor NAC. De ongelukkig spelende Stokkers schoot in kansrijke positie voorlangs, terwijl een poging van Verschueren richting miste. Na een nieuwe opleving van Luka Ilic werd opnieuw Stokkers in stelling gebracht. De aanvalsleider schoot echter gehaast en hard naast.

Achterstand

Waar NAC ineffectief met de kansen omsprong, was het aan de andere zijde gelijk prijs. In eerste instantie kopte jeugdinternational Ferdy Druijff nog van dichtbij op de paal, maar de rebound was doelman Nick Olij te machtig: 1-0. Een antwoord leek niet snel uit te blijven, maar pogingen van Mounir El Allouchi (lat) en opnieuw Stokkers (handen keeper) strandden in schoonheid.

Met Robin Schouten voor Pele van Anholt trachtte NAC de Alkmaarders meer het mes op de keel te zetten. Het werd echter meteen wakker geschud, doordat linksbuiten Correia van de ruimte gebruik maakte. Het schot kon Olij echter rakelings naast kijken. Aan de andere kant was Verschueren dicht bij de gelijkmaker. Zijn doelpoging kon ternauwernood van de lijn gehaald worden. Even later was ook de ingevallen Filipovic dichtbij, maar zijn harde poging raakte het houtwerk.

Gouden wissel

NAC had in Almere sowieso ruzie met het aluminium bleek toen El Allouchi twintig minuten voor tijd de paal raakte. De ontlading was dan ook groot toen invaller Sydney van Hooijdonk zijn eerste treffer in het betaalde voetbal maakte. De gretige spits stuurde, bij het aanbreken van de 72ste minuut op prachtige wijze de bal met zijn hoofd de bovenhoek in: 1-1.

In de slotfase ontpopte het duel zich tot een vechtwedstrijd, waarin NAC veel in het werk stelde om de beslissing te forceren. In de 82ste minuut leek dat te lukken. Het werd de avond van Van Hooijdonk die de 1-2 onberispelijk binnen schoot. Genoeg voor de overwinning.

Door de zege maandagavond staat NAC tweede in de eerste divisie. Die plaats geeft aan het einde van het seizoen recht op rechtstreekse promotie. Vrijdagavond volgt de topper tegen Excelsior dat net als NAC dertien punten vergaarde.

Jong AZ – NAC 1-2 (1-0) - 31. Reijnders 0-1, 72. Van Hooijdonk 1-1, 82. Van Hooijdonk 1-2.

Opstelling NAC: Olij; Van Anholt (46. Schouten), Riera (68. Van Hooijdonk), Monsalve, Noblejas; Verschueren, I. Ilic; L. Ilic, El Allouchi, Boussaid (58. Filipovic); Stokkers.

Poll

Verleng jij je seizoenkaart van NAC?

  • Ja (70%)
  • Nee (30%)
3528 stemmen