Van Hooijdonk werd matchwinner vrijdagavond.
Volledig scherm
Van Hooijdonk werd matchwinner vrijdagavond. © BSR Agency
2
EINDE
1
  • Ivan Ilic 61'
  • Sydney van Hooijdonk 87'
  • Elías Már Ómarsson 76'

Goudhaantje Van Hooijdonk opnieuw de held van Breda na winnende treffer in topper

NAC heeft vrijdagavond een succesvol vervolg gegeven aan de benauwde zege eerder deze week op Jong AZ. De Bredanaars legden op eigen veld concurrent Excelsior over de knie. Dankzij een late treffer was Sydney van Hooijdonk opnieuw het goudhaantje.

Voor volle tribunes zorgden NAC en Excelsior er de eerste helft voor dat de topper allesbehalve hartverwarmend was. De 17.156 toeschouwers zagen een tam en aftastend Excelsior, terwijl NAC niet bij machte was de goede bedoelingen in gevaar om te zetten.

In vergelijking met Jong AZ had trainer Ruud Brood in de basiself ruimte gemaakt voor Sydney van Hooijdonk en Jethro Mashart. Van Hooijdonk startte als beloning van zijn wervelende invalbeurt in Almere waar de jonge spits beide treffers maakte. Zijn basisplaats ging ten koste van Othmane Boussaid. Mashart verving aanvoerder Nacho Monsalve, die te veel hinder ondervond van fysieke klachten.

Tamme openingsfase

Ondanks dat NAC scherp en fel aan het duel begon, had de thuisploeg moeite gevaar te stichten. Een schot van gelegenheidsaanvoerder Arno Verschueren vloog na tien minuten rakelings naast, terwijl een aantal aardige acties van Mounir El Allouchi in schoonheid stierven. Na een kwartier kon de Bredase aanhang opgelucht ademhalen, nadat een te korte terugspeelbal van Roger Riera door doelman Nick Olij tijdig onderschept werd.

Met een aantal technische vaardigheden, waarin hij directe tegenstander Siebe Horemans meerdere keren in de luren legde, was het El Allouchi die het meeste gevaar stichtte. De linkshalf was na een half uur het eindstation van een vlotlopende aanval, maar zijn poging ging over. Even later was het nogmaals Verschueren die met een snoeihard schot bijna de het publiek op de banken kreeg. Zijn poging stierf echter in schoonheid. Aan de andere kant was voormalig NAC’er Rai Vloet gevaarlijk, maar zijn inzet vloog de B-Side in waardoor de ploegen met een brilstand de kleedkamers opzochten.

Furieuze start tweede helft

Ongewijzigd begon NAC een stuk furieuzer aan de tweede helft. Na een goedlopende aanval vond Stokkers meteen Luka Ilic, maar doelman Damen kon ternauwernood redden. Kort daarna nam Excelsior het initiatief over. Via spelhervattingen probeerde de ploeg van Ricardo Moniz gevaarlijk te worden, maar Nick Olij heerste in zijn strafschopgebied. De sluitpost ranselde alle ballen zijn doelmond uit.

Magistrale goal Ilic

Met het inbrengen van de onvoorspelbare Othmane Boussaid voor verdediger Roger Riera besloot Brood vol voor de zege te gaan. De Belg was met zijn eerste balcontact bijna succesvol, maar de poging landde op de lat. Even later was het wel raak. Ivan Ilic zette door goed anticiperen op de tweede bal een aanval op en kreeg via een pass van Van Hooijdonk de bal terug in bezit. Via een geweldige knal werd de bal de bovenhoek ingejaagd: 1-0.

Het antwoord liet niet lang op zich wachten. De Kralingers strandden eerst nog een aantal keer op de sterk spelende Olij, maar via invaller Omarsson werd de achterstand een kwartier voor tijd ongedaan gemaakt. De spits kreeg van aanvoerder Verschueren alle ruimte de bal tegen de touwen te werken: 1-1.

De week van Sydney

Beide ploegen gooiden in de slotfase alle kaarten op tafel om een zege te forceren. Het werd de week van Sydney van Hooijdonk. De spits bracht in de slotfase het Rat Verlegh Stadion in extase door voor zijn man te kruipen en de winnende treffer tegen de touwen te werken: 2-1. Hierdoor is het de tweede keer in vijf dagen dat de jongeling de held van Breda is geworden.

Poll

Verleng jij je seizoenkaart van NAC?

  • Ja (70%)
  • Nee (30%)
3528 stemmen