Sydney van Hooijdonk
Volledig scherm
Sydney van Hooijdonk © BSR Agency
1
EINDE
0
  • Sydney van Hooijdonk 68'

Goudhaantje Van Hooijdonk bezorgt NAC eerste periodetitel

NAC heeft vrijdagavond beslag gelegd op de eerste periodetitel. Het startbewijs voor de play-offs om promotie is alvast binnen, maar is voor de Bredanaars slechts een voorgerechtje. Tegen NEC (1-0) was Sydney van Hooijdonk wederom het goudhaantje.

Wat een weken beleeft Van Hooijdonk. Het begon natuurlijk met zijn twee treffers als invaller tegen Jong AZ (1-2 op 16 september). Een week later kreeg hij zijn eerste basisplaats, wat hij uitbetaalde in wéér een winnende treffer (2-1 tegen Excelsior). Het verhaal krijgt een nieuw hoofdstuk met een nieuwe hoofdrol tegen NEC. Met de periodetitel als bekroning.

Bekijk hier de samenvatting van NAC - NEC (Premium)

Tegen NEC kreeg hij wel een nieuwe aanvalspartner. Ruud Brood had geen plaats voor Finn Stokkers. De spits, al weken niet in grootse vorm, werd gepasseerd en begon op de bank Van Hooijdonk werd deze keer voorin bijgestaan door Othmane Boussaid. De kleine Belg kreeg eerder op de dag te horen dat hij was opgeroepen voor Jong België, dat op 15 oktober een EK-kwalificatieduel speelt. Het is zijn eerste uitverkiezing voor de Belgische beloften.

Miraculeuze redding

Voor rust was Van Hooijdonk al de gevaarlijkste man. In een matige eerste helft was de grootste kans voor de thuisploeg. Roger Riera kopte een corner door en Van Hooijdonk tikte bij de tweede paal binnen. Maar met een miraculeuze redding weerhield NEC-doelman Mattijs Branderhorst de 19-jarige spits van scoren. Zodoende slaagde NAC er voor de zesde keer op rij niet in om te scoren in de eerste helft.

Maar dat NAC een ploeg is van de lange adem, bewees de ploeg de afgelopen drie wedstrijden. Steeds met een winnende goal in de laatste minuten. Maar tegen NEC hoefde het Bredase publiek minder lang geduld te hebben.

Eerst kon het volgepakte Rat Verlegh Stadion maar kortstondig juichen. Want een treffer van Boussaid (rebound na vrije trap van Van Hooijdonk op de lat) werd vanwege buitenspel afgekeurd. Maar even later kon de NAC-fan alsnog op de banken. Van Hooijdonk zorgde met een lage schuiver van buiten het zestienmetergebied, in de korte hoek, voor de verlossende treffer.

Met zijn vierde doelpunt in de laatste vier wedstrijden gaf hij het startsein voor een lange Bredase avond, want de voorsprong werd in de slotfase niet meer weggegeven. De eerste periodetitel is een feit en die smaakt in Breda ongetwijfeld naar meer.

Opstelling NAC: Olij; Van Anholt, Riera, Noblejas, Mashart; L. Ilic (88. Stokkers), I. Ilic, Verschueren, El Allouchi (61. Filipovic); Boussaid (83. Rosler), Van Hooijdonk.

Poll

Verleng jij je seizoenkaart van NAC?

  • Ja (70%)
  • Nee (30%)
3528 stemmen