Volledig scherm
Mitchell van der Gaag in een innige omhelzing met Ben van Bilzen © Toin Damen

‘Dit is waarvoor je voetbal speelt, dit is waarvoor je bij NAC wil spelen’

,,Na afloop ben ik op het veld blijven staan. Dit was genieten ja. Het publiek heeft ons echt geholpen.” Zichtbaar blij genoot Mitchell van der Gaag van de 2-1-zege van NAC op het hoger aangeslagen Vitesse.

Een achtbaan van emoties, noemt Van der Gaag de wedstrijd die op basis van strijd wordt binnengesleept. ,,Het eerste uur van Groningen hebben we doorgezet. Hoog druk, het voetbal van Vitesse beletten. We speelden met lef en overtuiging. Tweede helft wilden we doordrukken, niet verdedigen, niet achteruit lopen. Het is niet onze kwaliteit om te leunen op de verdediging. Hadden het na rust gelijk kunnen afmaken.” Van der Gaag refereerde daarbij aan de kansen voor Greg Leigh en Giovanni Korte.

Een speciaal dankwoord had de trainer voor de bijna 19.000 zingende supporters in het uitpuilende Rat Verlegh Stadion. ,,Met hun hulp komen we na de 1-1 van Vitesse terug in de wedstrijd. De wisselwerking tussen spelers en publiek was groot vandaag. Er kwam weer zoveel strijd en energie vrij bij de spelers...  Dit is waarvoor je voetbal speelt, dit is waarvoor je bij NAC wil spelen. Het laatste kwartier van Groningen (NAC incasseerde toen drie goal en verloor met 5-2) overkomt ons nu niet. Het was een verdiende overwinning waar we hard voor gevochten hebben.”

VAR

De interventies van de videoscheidsrechter (VAR) vlak voor rust waren momenten waarbij de gedachten van Van der Gaag alle kanten opgingen. ,,We hadden 1-0 achter kunnen staan, maar staan bij rust met 1-0 voor. Het was een aparte situatie. Eerst heel lang wachten tot er een penalty wordt gegeven, die vervolgens wordt gemist. Dan ben je blij dat je met 0-0 de rust ingaat. Scoren we zelf, maar ik had al vrij snel in de gaten dat de vlag omhoog was gegaan. De 1-0 vond ik wel verdiend, net als de zege. We durven weer naar de ranglijst te kijken.”

  1. Zelfs bij de beste supporters van het land is de lach inmiddels van het gezicht verdwenen
    column

    Zelfs bij de beste supporters van het land is de lach inmiddels van het gezicht verdwenen

    3-0! Elf maanden geleden wordt tegen Heerenveen nog een jaar eredivisievoetbal in Breda veilig gesteld. En hoe! Op een zonnige zondagmiddag redt NAC op indrukwekkende wijze zijn geel-zwarte huid. Het gevoel dat overheerst is een gevoel van ongekende trots en intense vreugde. De euforische Yellow Army viert dronken van geluk én met (toen nog) hectoliters Bavaria uitbundig feest. Veilig! Zelfs de Grote Kerk lijkt deze zondag een big smile op haar gezicht te hebben.