Volledig scherm
Mitchell van der Gaag spreekt zijn spelers toe. Foto: Arie Kievit © Arie Kievit

‘De toekomst van NAC staat op het spel, we moeten voor elkaar door het vuur gaan’

NAC kan vrijdag (20.00 uur) tegen AZ wederom niet beschikken over Arno Verschueren. De middenvelder blijft last houden van zijn knie. Zijn vervanger bij De Graafschap, Anouar Kali, is deze week ziek geweest en lijkt op de bank te beginnen.

Verdediger Dorian Dervite maakt volgens Van der Gaag wel deel uit van de wedstrijdselectie, maar is nog niet klaar om te starten. De Fransman zal dinsdag eerst bij Jong NAC minuten maken. Het zwakke tweetal Menno Koch en Karol Mets lijkt ondanks de stevige kritiek op hun povere spel het vertrouwen te houden van de technische staf. Evenmin staat het aanvoerderschap van Koch ter discussie. ,,Hij is gekozen door de groep, hij is niet het probleem”, zegt Van der Gaag. “En voordat we ons alleen op hem en het centrale duo toespitsen, daar ligt het probleem niet.”

Mounir El Allouchi lijkt bij afwezigheid van Verschueren de grootste kanshebber om het middenveld met Ramon Pascal Lundqvist en Gianluca Nijholt te completeren. Mühren heeft net als Kali immers weinig aanspraak gemaakt op een uitverkiezing in de basiself. In de aanval staat Giovanni Korte vrijwel zeker zijn plaats af aan Sullay Kaikai. Van der Gaag vraagt om geduld voor zijn vijf winteraanwinsten. ,,De nieuwelingen komen in een ploeg die moeilijk draait, dat is lastig. Het is voor hen een versnelde cursus.”

De Manchester City-huurlingen Paolo Fernandes en Luka Ilic, van wie een hoop werd verwacht driekwart jaar geleden, werken apart van de groep en kunnen NAC nog steeds niet bijstaan in de degradatiestrijd. Ook Mitchell te Vrede is immer herstellende. 

Met vrijdag AZ (thuis) en volgende week zondag Ajax (uit) heeft NAC een loodzwaar programma voor de boeg. Van der Gaag weet wat hem te doen staat de resterende vier maanden van dit seizoen: ,,Het gaat om de toekomst van de club, dat staat erop het spel. Het gaat erom dat we voor elkaar door het vuur gaan. Want we willen met z’n allen in de eredivisie blijven.”

Mogelijke opstelling
Van Leer; Karami, Koch, Mets, Gersbach; Nijholt, Lundqvist, El Allouchi; Rosheuvel, Kastaneer, Kaikai.