Brood op zijn eerste werkdag: ‘Het is niet gezegd dat ik volgend seizoen trainer van NAC ben’

VIDEO,,Negen van de tien zouden zeggen: brand je vingers er niet aan. Maar ik voel betrokkenheid en affiniteit met de club”, zegt Ruud Brood maandagmiddag na zijn eerste sessie als NAC-trainer. ,,Ik wilde me eerst oriënteren tot de zomer, maar toen kwam NAC voorbij. Ik draag de club een warm hart toe.”

Brood krijgt te maken een selectie zonder zelfvertrouwen die in 2019 nog geen wedstrijd gewonnen heeft. ,,We moeten het onmogelijke mogelijk maken. Een team dat slecht presteert, is vaak zoekende. Het belangrijkste is om niet te blijven hangen in teleurstellingen. De spelers zijn gedreven op de trainingen, vanochtend lopen ze zichzelf bijna voorbij. Het is een enthousiaste groep. In de wedstrijden treedt er echter een soort verlamming op. Ik weet niet of het geloof weg is, maar ik zie wel dat de spelers het moeilijk hebben.”

In het verleden was de oud-speler een aantal keer dicht bij het hoofdtrainerschap in Breda. ,,Drie keer eerder kon ik instappen bij NAC. Of er was een transfersom nodig of ik was beginnend trainer of ik wilde het niet overnemen toen de trainer op non-actief was gezet.”

Veel vragen kreeg hij over het vertrek van Rob Penders, een van de twee assistenten van Mitchell van der Gaag die vorige week de wacht is aangezegd. ,,Er zijn gesprekken geweest met de directie en andere mensen. Wat wordt er nu gevraagd, wat heeft de groep nodig? Dan kom je tot de conclusie dat het misschien wel handig is om veranderingen door te voeren binnen het technisch kader.”

Bodyguard

Willem Weijs en Regillio Vrede kwamen voor Penders en Maurice Verberne. ,,Willem komt van de onder 19, daar zit een gedachte achter. In zijn gedrevenheid en ambitie is hij natuurlijk wel een mannetje, maar ik denk zeker dat hij iets kan toevoegen. Regillio kan verbinden, heeft empathisch vermogen. Hij is bijna twee meter groot, een soort bodyguard. Als er lastige supporters zijn, kan je hem altijd naar voren schuiven”, zegt Brood met een knipoog.

Dat Brood tot het einde van dit seizoen heeft getekend en niet voor bijvoorbeeld anderhalf jaar met een mogelijke doorstart in de eerste divisie, is voor de trainer geen issue. ,,Mijn focus ligt op de korte termijn, daar wil ik invloed op hebben. Straks komen er met een technisch manager en algemeen directeur nieuwe mensen bij. Dan hebben we evaluatiegesprekken en zien we verder. Die afspraak is er. Het is niet gezegd dat ik volgend seizoen trainer van NAC ben. Club moet dat ook niet willen. Eerst dit seizoen.”

Volledig scherm
Ruud Brood bij zijn eerste training. © Pix4Profs/René Schotanus

Poll

'Ruud Brood is de juiste man om NAC terug naar de eredivisie te brengen'

'Ruud Brood is de juiste man om NAC terug naar de eredivisie te brengen'

  • Ja (77%)
  • Nee (23%)
6092 stemmen