Ruud Brood.
Volledig scherm
Ruud Brood. © BSR Agency

Brood geeft NAC winstwaarschuwing: ‘We zitten nu in de euforie’

Breda maakt zich op voor het vieren van de periodetitel van NAC, die een feit is als de geelzwarten de thuiswedstrijd tegen NEC vanavond weten te winnen.

Ruud Brood gunt de supporters hun feestje, maar komt met een winstwaarschuwing ,,We zijn nog niet zo ver dat we wedstrijden vroegtijdig kunnen beslissen”, stelt de coach, die ook na acht speelronden niet durft uit te spreken dat de de doelstelling een plek bij de eerste twee en dus directe promotie is. ,,We hebben een kleine kern. Er zijn een paar spelers geblesseerd, en geen onbelangrijke met onze aanvoerder (Nacho Monsalve, red) en een jongen die vorig seizoen goed was voor 21 doelpunten (Huseyin Dogan, red.). Als er nog iets gebeurt... We zitten nu in de euforie na een paar overwinningen die in de slotfase tot stand kwamen, maar er zal ook een mindere periode komen.”

Hij wijst op het verschil met de spelersgroep van NEC die hij na degradatie direct terug naar de eredivisie loodste. ,,Er werden financiële risico’s genomen daar toen, door de eredivisieselectie grotendeels intact te houden. Daar zaten ervaring jongens bij, zoals Sjoerd Ars. We konden daar wekelijks met dezelfde, ingespeelde groep aantreden. Nu hebben we bij NAC niet alleen een geheel nieuwe groep, maar ook een jonge. Dan kun je alleen zeggen dat je graag tot het einde meedoet om de bovenste plekken, meer niet.”

Vroege wissels

Het verklaart volgens Brood ook zijn vaak vroege wissels. ,,We beginnen meestal goed aan een wedstrijd, maar verzuimen te scoren. Daarna is het zoeken naar een gaatje, want tegenstanders graven zich tegen ons vaak in. Ik verwacht NEC ook met 5-3-2. Als we er niet doorheen komen, probeer ik met wissels wat te forceren. Soms al na een half uur, zoals in Oss vorige week. En de derde wissel paste ik toen al in de 64ste minuut toe. Dan neem je risico, maar het verschil tussen een gelijkspel en een overwinning is groot. Daar wil ik wel risico voor nemen.”

Poll

Verleng jij je seizoenkaart van NAC?

  • Ja (70%)
  • Nee (30%)
3528 stemmen