Volledig scherm
José Angeliño vorig seizoen in het shirt van NAC (l). Zaterdag stond hij met PSV tegenover zijn oude club. © BSR Agency

Angeliño: ‘Ik ben NAC dankbaar voor de kans die ik heb gekregen’

Vorig jaar smaakmaker in Breda, tegenwoordig met PSV op jacht naar de landstitel en wie weet dient het Spaanse nationale elftal zich aan.

,,Zonde om NAC zo te zien. Ik hoop dat ze erin blijven, maar het wordt lastig." José Angeliño (22), vorig seizoen door Manchester City aan NAC verhuurd, heeft louter warme woorden over voor de club die hem de kans gaf zijn talent tot volle ontplooiing te laten komen.

,,NAC is de beste keuze uit mijn carrière geweest, omdat ik wekelijks op het hoogste niveau minuten kon maken en het volledige vertrouwen kreeg. Daarom is NAC-thuis voor mij een speciale wedstrijd", zegt Angeliño, die in zijn jaar in Breda een uitstekende tandem vormde met Mounir El Allouchi. De middenvelder deed het vuile werk, de extreem aanvallend ingestelde linksback denderde eroverheen. Als Manu García zich naar de linkerkant liet vallen, was het helemaal feest. ,,Met Paolo (Fernandes, red.) en Manu heb ik nog veel contact en Mounir spreek ik ook geregeld. Hij zegt steeds dat hij me mist..."

Wie Angeliño ziet, denkt met weemoed terug aan zijn rushes, balaannames achter het standbeen, afgemeten voorzetten en subtiele vrije trappen. Welbeschouwd de beste linksback die NAC ooit heeft gehad. ,,Bij PSV merk ik dat het essentieel is om eerst bij een kleinere club een seizoen lang alles te spelen. Ik zal NAC altijd dankbaar voor zijn de kans die het mij gegeven heeft. Daarom doet de huidige situatie van de club mij zo'n pijn."

Onuitputtelijk

De Spanjaard trekt in Eindhoven naadloos de lijn van vorig seizoen door waarin hij namens NAC geen minuut miste en met drie goals en zes assists een van de belangrijkste redenen van de Bredase handhaving was. Hij lijkt over een onuitputtelijke energiebron te beschikken. In het huidige seizoen staat de teller op 34 wedstrijden (inclusief Champions League en Johan Cruijff Schaal) plus twee duels met Jong Spanje waarvoor de Galiciër in oktober zijn debuut maakte.

In de Spaanse media wordt Angeliño, in alle competities als PSV'er goed voor een doelpunt en negen assists, steeds vaker genoemd als een speler die op termijn kan doorstoten richting het nationale elftal. Als opvolger van Jordi Alba. ,,Daar houd ik mij verre van. Eerst presteren bij PSV. Dit is een prima stap geweest, het voldoet aan mijn verwachtingen. Ik ben tevreden hier en wil over twee maanden de landstitel winnen. Dat zou het jaar compleet maken."

Volledig scherm
© BSR/SOCCRATES
  1. Zelfs bij de beste supporters van het land is de lach inmiddels van het gezicht verdwenen
    column

    Zelfs bij de beste supporters van het land is de lach inmiddels van het gezicht verdwenen

    3-0! Elf maanden geleden wordt tegen Heerenveen nog een jaar eredivisievoetbal in Breda veilig gesteld. En hoe! Op een zonnige zondagmiddag redt NAC op indrukwekkende wijze zijn geel-zwarte huid. Het gevoel dat overheerst is een gevoel van ongekende trots en intense vreugde. De euforische Yellow Army viert dronken van geluk én met (toen nog) hectoliters Bavaria uitbundig feest. Veilig! Zelfs de Grote Kerk lijkt deze zondag een big smile op haar gezicht te hebben.