‘Nieuwe wet hard nodig bij opsporen vermisten’

videoBREDA - Onderzoeken naar vermiste personen worden bemoeilijkt door het ontbreken van wetgeving. Zolang er geen serieus vermoeden bestaat van een misdrijf, heeft de politie geen wettelijke basis om belangrijke privacygevoelige informatie op te vragen van vermisten zoals bank- en belgegevens. Het is om diezelfde reden soms zelfs onmogelijk om een ander land te vragen DNA af te nemen van familieleden, bijvoorbeeld ter identificatie van een lichaam.

Dat zegt Carlo Schippers van het Team Recherchepsychologen van de Landelijke Eenheid, mede naar aanleiding van de vermissing van de Ierse timmerman James Patrick Grealis (24), tien jaar geleden in Breda. ,,In dat onderzoek proberen we als politie nog steeds te weten te komen aan wie de man enkele dagen voor zijn verdwijning 650 euro heeft overgemaakt”, zegt de vermissingsexpert. Het gaat om een vrouw met een Engelse naam, mogelijk familie van een Ierse collega van de vermiste. ,,Maar ook de Ierse politie mag niet zo maar de bankgegevens napluizen. Daar heeft ze een rechtshulpverzoek van Nederland voor nodig en daar hebben wij die aanwijzing voor een misdrijf weer voor nodig.” 

Onbeantwoord

Zo belemmert het gebrek aan wetgeving effectief politieonderzoek, stellen Schippers en collega's. Het is volgens de deskundige niet alleen in Nederland een probleem maar in veel Europese landen. ,,Er zijn in vermissingszaken nu vragen die hierdoor onbeantwoord blijven. Die open eindjes zouden uitgezocht moeten worden, ook voor de gemoedsrust van de familie.”

Quote

De nieuwe wet zou het speurwerk enorm versnellen en daarmee levens redden

Carlo Schippers, Team Recherchepsychologen, Landelijke Eenheid

Zussen van Grealis hebben de in Nederland wonende Ierse collega van hun vermiste broer destijds gesproken. Ze denken dat hij een belangrijke getuige is die de politie meer kan vertellen, maar die heeft hem nooit gehoord en kan hem nu niet meer in Nederland traceren. De familie zelf is overtuigd van een misdrijf, maar net als politie en OM in Breda ziet gedragsdeskundige Schippers daar ‘geen objectieve aanwijzingen voor’. ,,Net als trouwens voor zelfmoord of andere scenario’s. Grealis lijkt in een zwart gat te zijn verdwenen.”

(Lees verder onder de foto)

Volledig scherm
James Patrick Grealis © Politie

Politie, OM en families van vermisten hopen dat de politiek nu eens haast maakt met de nieuwe Wet Zoekmiddelen bij Urgente Persoonsvermissingen. Het voorstel is al jaren in voorbereiding maar invoering ligt politiek  gevoelig. Veel partijen hebben zorgen over de privacybescherming. Schippers, die mede aan de basis stond van het Landelijk Bureau Vermiste Personen: ,,De wet zou het speurwerk enorm versnellen en daarmee levens redden.”  

Volledig scherm
Carlo Schippers, gedragsdeskundige en vermissingsexpert bij het Team Recherchepsychologen van de Landelijke Eenheid van de politie. © Eigen foto
 1. Rechtbank Breda opent condoleanceregister voor doodgeschoten Derk Wiersum: ‘Aanslag heeft mij gesterkt als advocaat’
  PREMIUM

  Rechtbank Breda opent condolean­ce­re­gis­ter voor doodgescho­ten Derk Wiersum: ‘Aanslag heeft mij gesterkt als advocaat’

  BREDA - De plek is niet toevallig gekozen: onder het beeld van Vrouwe Justitia. ,,Of liever vóór het beeld van Justitia, wij staan voor rechtsbijstand en voor de rechtsstaat”, verklaart Lex Lensink, deken van de Orde van Advocaten de plaats van het condoleanceregister. ,,In de openbaarheid, in de publieke hal van het gerechtsgebouw, niet in een hoekje of in een advocatenkamer".
 1. Negatieve spaarrente? Dan gaat mijn geld in een sok
  Geef uw mening

  Negatieve spaarrente? Dan gaat mijn geld in een sok

  Nederlandse spaarders houden het nieuws over de spaarrente momenteel zeer nauwlettend in de gaten. De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt de rente namelijk wederom, wat kan leiden tot een negatieve spaarrentestand. Als de spaarrente negatief wordt, betekent dat dat spaarders moeten gaan betalen voor hun spaarcenten op de bank. En dat ziet de gemiddelde Nederlander niet zitten, bleek eerder al. Verdwijnt ons zuurverdiende spaargeld straks massaal weer in een oude sok?

In samenwerking met indebuurt Breda