De hoofdingang van het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom.
Volledig scherm
De hoofdingang van het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom. © Chris van Klinken/Pix4Profs

SP dient motie in bij de Tweede Kamer: ‘Behoud het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom’

BERGEN OP ZOOM - De actievoerders die het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom willen behouden, kunnen op steun rekenen van de SP. Henk van Gerven, Kamerlid voor de SP, dient een motie in bij de Tweede Kamer. De boodschap: Bergen op Zoom heeft een eigen volwaardig ziekenhuis hard nodig.

Dat meldt de Bergse SP-fractie in een brief aan het college van B en W en de raad. 

Het bestuur van Bravis maakte in april bekend dat het nieuwe ziekenhuis in Roosendaal gebouwd gaat worden.  Op locatie Bulkenaar in de bocht van de A58 opent in 2025 de nieuwbouw die als hoofdlocatie zal dienen. De huidige gebouwen in Bergen op Zoom en Roosendaal gaan op termijn sluiten.  Wel blijft er in Bergen op Zoom een polikliniek open. 

Twee volwaardige ziekenhuizen

Quote

De huidige ziekenhui­zen bedienen een gebied van 270.000 inwoners, ruim voldoende voor twee volwaardi­ge ziekenhui­zen

SP-fractie in motie

Volgens de SP is dat niet voldoende. De partij schrijft: ‘De huidige ziekenhuizen in Roosendaal en Bergen op Zoom bedienen een gebied van 270.000 inwoners, een aantal dat ruim voldoende is voor twee volwaardige ziekenhuizen’. Bovendien vindt de partij het kwalijk dat inwoners geen inspraak hebben gehad. 

De Bergse fractie trekt hierbij samen op met de actiegroep ‘Red Bravis Bergen’. De petitie van die groep is inmiddels ondertekend door 3500 mensen. 

Marktwerking in zorg

De SP dient ook een tweede motie in. Daarin spreekt Kamerlid Van Gerven zijn zorgen uit over de marktwerking in de zorg, die faillissementen van ziekenhuizen in het hele land tot gevolg heeft. Hij noemt de fusie van de Bravis-locaties een voorbeeld. Van Gerven zou graag zien dat de Tweede Kamer zelf inspraak krijgt bij grote ontwikkelingen in de ziekenhuiszorg. 

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom