Volledig scherm
Ad Goos helpt een klant in zijn boekwinkel. © Freek de Swart

Vakantie, eindelijk tijd om die dikke pil eens te lezen

last minuteBijna vakantie, nog een paar dagen om alles te regelen. BN DeStem telt af en tipt over wat u niet mag vergeten. Vandaag: leesvoer.

In de tent, op het strand of in de file richting Frankrijk. Voor veel mensen begint de reis pas echt bij het openslaan van een nieuw goed boek. Maar hoe weet je nu of een verhaal je kostbare vakantietijd waard is? Boekhandelaar Ad Goos uit Breda biedt uitkomst.

Aanrader

Quote

Een rijk verhaal, verteld in simpele zinnen; het is heel knap geschreven

Eigenlijk heeft Ad Goos van de Vrije Boekhandel niet zoveel met de term vakantieboek. Als boekenverkoper ziet hij liever dat mensen het hele jaar lezen. ,,Ik weet wel wat ermee bedoeld wordt hoor: niet te ingewikkeld, lekker doorlezen en het boek mag ook enige omvang hebben." Een titel die hij deze vakantiegangers blind kan aanraden is Liefde in tijden van cholera van de Colombiaanse Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez. Dit dramatische hilarische verhaal over onbeantwoorde liefde is volgens de boekhandelaar een goed voorbeeld van een rijk verhaal, verteld in simpele zinnen. ,,Het is heel knap geschreven, met liefde en humor." Een andere aanrader is volgens Goos Becks laatste zomer van Benedict Wells. Hij laat de bijbehorende reclameposter zien van een man die vanaf een pier de zee induikt. ,,Hier krijg ik meteen een zomers gevoel bij."

Goos weet dat sommige uitgevers zich helemaal richten op de zomerse lezer. Als voorbeeld hiervan laat hij Onder de Italiaanse zon zien van Santa Montefiore. Een liefdesroman die de lezer meeneemt op een nostalgische tour door Toscane.

Even later komt tekstschrijver en oud-docent Nederlands Walter van de Calseyde de zaak binnen. Volgens hem moet een vakantieboek vooral een positief gevoel geven en makkelijk te verteren zijn. ,,Overigens zegt dit niets over de kwaliteit van de schrijver. Schrijven is nooit makkelijk, het gaat erom of het makkelijk te lezen is."

In samenwerking met indebuurt Breda