Volledig scherm
Remco Verschoor met paspoort. © Freek de Swart

Late aanvraag nieuw paspoort kan geld kosten

last minuteBijna vakantie. Nog een paar dagen om alles te regelen: van badpak tot goede banden. BN DeStem telt af en tipt over wat u echt niet mag vergeten. Vandaag: het paspoort.

Niet alleen gaan Nederlanders massaal op vakantie, ze vragen vaak ook en masse een nieuw paspoort aan. Dit zorgt ieder jaar voor een kleine stormloop richting het stadskantoor. Hoe gaat de gemeente om met al deze mensen? En wat vinden de klanten zelf van de ambtelijke dienstverlening op dit punt?

Drukte

Dat het druk is in het stadskantoor, blijkt wel uit het belletje dat afgaat wanneer de volgende klant naar de balie mag komen. Het geluid hiervan lijkt op sommige momenten net op dat van een flipperkast in handen van een ervaren flipperaar. Een van de wachtenden is Remco Verschoor. De man zag zijn vakantie bijna in duigen vallen door de drukte. Verschoor wil namelijk samen met zijn gezin 9 juli afreizen richting het zuiden. Hiervoor probeerde hij tien dagen voor vertrek online een afspraak te maken voor een nieuw reisdocument. Tot zijn schrik zag Verschoor dat dit echter niet mogelijk was. ,,Ik dacht, dat kan toch niet waar zijn? Ik heb toen een appje gestuurd en hierop kreeg ik supersnel bericht terug.''

Quote

Hoewel zijn vrouw 50 euro extra moet betalen, is Verschoor blij dat hij in ieder geval op vakantie kan

Spoedpas 

De boodschap van de gemeente was helaas minder positief voor Verschoor. De Bredanaar kreeg te horen dat hij zelf de agenda op de site in de gaten moest houden, of anders een spoedpas moest aanvragen. Uiteindelijk vond de gemeente toch een plaatsje voor Verschoor in de agenda, maar helaas niet voor zijn vrouw. Hoewel zijn wederhelft nu 50 euro extra moet betalen voor haar paspoort, is Verschoor opgelucht met deze oplossing. ,,Ik ben blij dat we in ieder geval op vakantie kunnen.''

Een woordvoerder van de gemeente laat in een reactie weten dat het stadskantoor tijdens de zomervakantie tweemaal zoveel aanvragen afhandelt als normaal.

In samenwerking met indebuurt Breda