OUDENBOSCH - Het filiaal van de Rabobank waar eerder een inbraak is geweest. Volgens justitie is bij de kluisroof rond de 15 miljoen euro buitgemaakt.
Volledig scherm
OUDENBOSCH - Het filiaal van de Rabobank waar eerder een inbraak is geweest. Volgens justitie is bij de kluisroof rond de 15 miljoen euro buitgemaakt. © Rob Engelaar

Ruim helft van claims gedupeerden kluisjeskraak Oudenbosch uitgekeerd: 7,1 miljoen

updateOUDENBOSCH - De Rabobank heeft tot nu toe in totaal zestig procent van de claims van gedupeerden van de kluisjeskraak in Oudenbosch uitgekeerd. Dat is ongeveer 7,1 miljoen euro. De Rabobank verwacht dat in maart ongeveer 90 procent van de claims uitgekeerd zal zijn. Dan zal ook bekend worden hoeveel in totaal wordt uitgekeerd.

Verder werd woensdagochtend tijdens een pro formazitting besproken dat de twee mannen die tijdens de kluisjesroof in het bankgebouw waren, naar alle waarschijnlijkheid twee verdachten uit Kroatië of Bosnië zijn. Een internationaal opsporingsbevel heeft tot nu toe echter niets opgeleverd.

Het gaat om de derde pro formazitting tegen de twee tot nu toe opgepakte verdachten, twee medewerkers van het Bredase beveiligingsbedrijf EBN: de 46-jarige Agron K. uit Roosendaal en de 43-jarige Henri van W. uit Etten-Leur. 

LEES OOK: Kluisjesroof: briljante kraak of sneue mispeer?

Advocaat Peter Schouten van verdachte Henri van W. heeft de rechtbank woensdagochtend gevraagd om het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren. Hij vindt het onderzoek tot nu toe beneden de maat en constateert dat de recherche in het onderzoeksrapport stelt: ‘Dit is er gebeurd’. 

Daarmee worden de verdachten volgens hem door de politie al aangewezen als schuldigen. ,,Dat is een flagrante schending van het onschuld-principe en daarmee van de mensenrechten. Daarmee wordt de rechtbank nu reeds beïnvloed”.

Gepikeerd

Officier van justitie Yolanda van Setten reageerde zeer gepikeerd: ,,Daarmee wordt feitelijk getwijfeld aan de deskundigheid van deze rechtbank. Ik hoor zelfs een soort wrakingsverzoek”. Raadsman Schouten zei dat dat beslist niet zijn voornemen is. Hij constateerde wel dat het onderzoek zijns inziens ‘muurvast’ zit en verzocht zijn cliënt daarom nu voorlopig vrij te laten. 

De rechtbank heeft de verzoeken tot voorlopige vrijlating van de twee verdachten afgewezen uit vrees voor vluchtgevaar. ,,Zeker nu blijkt dat de buit nog groter is. En de ervaringen met enkelbanden zijn niet al te best, de laatste tijd”, aldus de rechtbank-voorzitter.

Spoorloos

Deze beveiligers kwamen in het weekeinde meermaals in actie bij de Rabobank-vestiging, precies op de momenten dat de dieven de bank in- en uitgingen. Volgens het OM zijn die twee verdachten oud-medewerkers van EBN. De één is ‘Fatih’ B. van Turkse origine en Ivan B. van Kroatische afkomst. Een internationaal opsporingsbevel heeft tot nu toe niet geleid tot hun aanhouding. 

Het beeld dat het onderzoeksteam nu van de megaroof heeft, is dat de beveiligers op vrijdagavond 2 maart 330 kluisjes - feitelijk meer een soort schuiflades- hebben klaargezet in het voorportaal. De inbrekers zouden de nacht daarop door de beveiligers zijn binnengelaten. De krakers brachten de nacht van vrijdag op zaterdag tot de vroege ochtend van zondag door in het bankgebouw. De kluisjeskraak werd op maandagochtend 5 maart ontdekt.

Handgebaren

Op beveiligingsbeelden uit het gebouw is volgens het Openbaar Ministerie te zien dat één of twee beveiligers overdag al ‘verdachte handgebaren’ maakte of maakten naar hun vermoedelijke handlangers. Ook de kluisjeskraak zelf is vastgelegd op beveiligingsbeelden. De mannen zijn echter onherkenbaar omdat ze maskers of bivakmutsen droegen. 

Van de 600 safes van particulieren werden er ruim 300 opengebroken. Ze hebben bankbiljetten, goud en zilver en sieraden meegenomen