4 jaar celstraf voor mede-daders kluisjesroof Oudenbosch

BREDA/OUDENBOSCH - Beveiligingsmedewerkers Agron K. uit Roosendaal en Henri van W. uit Etten-Leur moeten vier aar de cel in. De twee speelden samen met twee gevluchte oud-collega's de hoofdrol bij de sensationele kluisjesroof bij de Rabobank in Oudenbosch.

Volledig scherm
Rechtbanktekening 21 mei 2019 - Kluisjesroof Oudenbosch © Eric Elich

De rechtbank in Breda veroordeelde de twee dinsdag, ondanks hun stellige ontkenning. K. en Van W. haalden de kluisjes uit de kluiskelder en zetten die klaar voor twee oud-collega's van het Bredase beveiligingsbedrijf EBN. Die twee mannen zaten in het eerste weekend van maart vorig jaar 24 uur in het bankgebouw en gingen met zes vuilniszakken vol waardevolle spullen weer naar buiten. 

Volgens de rechtbank manipuleerden K. en Van W. het alarm en hadden ze hun voormalige collega's moeten zien en horen.

1 miljoen

De Rabobank heeft aan gedupeerde klanten inmiddels voor 12 miljoen euro aan schade vergoed. Zij eiste daarvan in de strafzaak 8,5 miljoen euro van de twee verdachten. De rechtbank wees 1 miljoen euro toe. Dat is het bedrag dat de verzekering als eigen risico niet uitkeert bij diefstal.

De twee rovers zouden volgens officier van justitie Yolanda van Setten momenteel zijn gevlucht naar Kroatië en Turkije. Ze probeert die nog op te pakken.

Reactie Rabobank
Dinsdag heeft de rechtbank in Breda de twee verdachten van de kluisinbraak bij de Rabobankvestiging in Oudenbosch veroordeeld tot ieder vier jaar cel.

Het is goed dat er een straf is opgelegd. Rabobank beseft dat vrijwel geen enkele straf recht kan doen aan het gevoel dat onze klanten hebben door het leed dat hen is aangedaan. De nu opgelegde straf is minder fors dan de eis van het OM, maar Rabobank kan zich vinden in de toelichting die de rechtbank heeft gegeven op de bepaling van de straf.

De rechtbank heeft een schadevergoeding van 1 miljoen euro toegewezen aan Rabobank. Dit doet recht aan de financiële schade die onze klanten hebben geleden. Daar ging het Rabobank primair om.