Volledig scherm
Portret van Eva Nieuwenhuijs in het bos naast haar huis. Ze komt er tot rust en fotografeert er het landschap. © Pix4Profs/Peter Braakmann

‘De mensen in Standdaarbuiten zijn wat boerser’

jong in...STANDDAARBUITEN - Hoe is het om op te groeien in West-Brabant? Waar houden jongeren zich mee bezig? We laten hen op deze plek aan het woord. Vandaag Eva Nieuwenhuijs (16)  uit Standdaarbuiten.

Ze zit nog op de middelbare school, maar droomt al over daarna. Vanaf haar tweede schooljaar op het Markland College is ze elk jaar cum laude overgegaan. Zodra ze geslaagd is voor vwo, wil ze het ouderlijk nest in Standdaarbuiten verruilen voor een kamer in een grote stad vlakbij de universiteit.

Eva Nieuwenhuijs (16 jaar)

Woont in Standdaarbuiten met: haar moeder en broer Rolf
Huisdieren: geen
Studeert: vijfde klas van vwo aan het Markland College Oudenbosch
Hobby's: tennissen, dansen en fotograferen
Verliefd: nee
Bijbaan: geeft bijles aan middelbare scholieren over de vakken wiskunde en natuurkunde

Voel je je een echte Standdaarbuitenaar?

Quote

Ik wil later werken in de wetenschap, wat meer een mannenbe­roep is

Eva Nieuwenhuijs

,,Nee eigenlijk niet. Dit komt omdat ik deels ook bij mijn vader in Rotterdam woon. Ik merk wel dat ik het dorp wat meer waardeer als ik terugkom uit de drukke stad. Dan vind ik de rust en de privacy die je hier hebt fijn.”

De loonkloof tussen mannen en vrouwen is groter geworden. Wat vind je daarvan?

,,Dat vind ik verontrustend. Ik wil later werken in de wetenschap, wat meer een mannenberoep is. Ik vind het nergens op slaan dat ik dan meer of minder zou verdienen dan een man met dezelfde baan. Op de Technische Universiteit van Eindhoven zoeken ze juist vrouwen, het zou gek zijn als ze dan minder betaald krijgen.” 

Ga je wel eens uit?

,,Af en toe ga ik uit in Roosendaal bij El Corazon. Ik voel me daar niet echt thuis hoor, er komen toch andere type mensen dan ikzelf, weet je wel.”

Drink je dan ook alcohol?

,,Ik drink soms wel een wijntje, ja. Mijn moeder vind dat niet zo erg. Soms voel ik me wel aangeschoten, maar dan probeer ik dat de volgende keer anders te doen, haha.”

Wat voor mensen wonen er in Standdaarbuiten?

,,De mensen zijn wat boerser. Ik vind mezelf niet boers, maar als ik bij mijn pa kom in Rotterdam, zegt iedereen dat ik met een zachte G praat. Dat merk ik zelf niet.”

Quote

Als ik bij mijn pa kom in Rotterdam, zegt iedereen dat ik met een zachte g praat

Eva Nieuwenhuijs

Sinterklaas kwam hier afgelopen zaterdag aan. Hoe zag de Piet eruit en heb je daar een mening over?

,,De intocht komt langs mijn huis. De Piet was zwart geschminkt. Ik kan me inleven in de mensen die zich gediscrimineerd voelen door Zwarte Piet. Ik denk dat dorpsmensen vaker pro-Zwarte Piet zijn omdat ze zelf niet echt te maken hebben met racisme. Daarom begrijp ik ook, dat ze zich misschien niet helemaal kunnen inleven in de actievoerders.”

Wat wens je voor Standdaarbuiten?

,,Ze werken eraan om het dorp op te knappen. Het suikerdepot bij de haven willen ze nu opknappen. Ik hoop voor Standdaarbuiten dat dit mensen naar het dorp trekt.”

Wil je hier voor altijd blijven wonen?

,,Nee, zodra ik klaar ben met school hoop ik weg te kunnen, haha.”

Wil jij ook in deze rubriek? Of weet jij een buurmeisje of neef die weleens in de krant mag, stuur dan een mailtje naar f.buurmans@bndestem.nl onder vermelding van naam, leeftijd en woonplaats.